Събота,

Интригата за вота се заплита! Драматичен финал

От: СТАНДАРТ -
6203
Интригата за вота се заплита! Драматичен финал
A
A
A

Колкото повече дата на парламентарните избори 2 април наближава, толкова по-неясен изглежда изходът от вота. Това е изводът от последните горещи социологически данни. Те са на социолозите от "Маркет ЛИНКС" след най-новото им национално проучване по поръчка на bTV.

То е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Пет партии ще влязат в новото Народно събрание, но на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да има ясен победител. Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е едва 1,4 процентни пункта, които с лекота се обръщат в деня на вота.

Според проучването в 49-ото Народно събрание треса сила е ДПС с 13,6%. "Възраждане" остават четвърти с 11,4%. БСП трайно заема петата позиция, като продължава да се топи. Социалистите вече се радват само на  7,3% подкрепа от българите.

Коалиция "Левицата" получава 3,2% подкрепа, "Има такъв народ" - 2,3%, а "Български възход" - 2,1%.

Социолозите отчитат висок процент на имащите право на глас, които са решили в неделя да не отидат до урните - 22,5 на сто. Голям е и броят на анкетираните, които все още не са решили дали ще упражнят правото си на глас - 13,7 процента.

---------

Националното проучване е направено от Маркет ЛИНКС" по поръчка на bTV. То е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com