Горещи данни. Кои партии са с шанс за кабинет?

Алфа Рисърч с ново проучване

Горещи данни. Кои партии са с шанс за кабинет? | StandartNews.com

Горещи данни кои партии влизат в новия парламент пусна "Алфа Рисърч". Според агенцията в Народното събрание ще има 7 партии, като в подредбата им има изненади.

6% преднина на ГЕРБ пред "Продължаваме промяната", отбелязва "Алфа рисърч" в проучването си.

То е проведено между 27 август и 2 септември сред 1117 пълнолетни от цялата страна. Реализира се със собствени средства на агенцията, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

23,4 на сто сред твърдо решилите, че ще гласуват, ще пуснат своя вот за ГЕРБ."Продължаваме промяната" са втори - със 17,5 на сто. ДПС е с 10,9%, а БСП с 9,8 на сто.

"Възраждане" е на пета позиция с резултат 9,5%. „Демократична България“ събира 7,5 на сто подкрепа.

"Български възход" е седма по резултат с 4,2%. "Има такъв народ" събира 3,9% подкрепа, според изследването.

Така парламентът според социолозите ще е 7-партиен. Под бариерата освен ИТН остава и "Изправи се, България" с 2% подкрепа.

Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем от всеки десет българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), здравеопазване (83%).

Най-високи са очакванията избирателите да чуят позициите на партиите именно по тези три приоритета. Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните. Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 27 август - 2 септември сред 1117 пълнолетни от цялата страна. Реализира се със собствени средства на агенцията, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай