Горещ дебат за бензин и газ. Ще паднат ли цените?

ГЕРБ, ДПС, БСП и ПП казаха какво ще направят

Горещ дебат за бензин и газ. Ще паднат ли цените? | StandartNews.com

Горещ предизборен дебат за цените на газа и бензина сблъска позициите на ГЕРБ, ДПС, БСП и ПП. В него Теменужка Петкова обясни какво са направили от ГЕРБ, а Рамадан Аталай от ДПС каза мерките, които Движението предлага за енергийна сигурност и независимост. Радослав Рибарски повтори колко ПП се гордее с прекратяването на доставките от Русия. Драгомир Стойнев от БСП настоя за газ от „Газпром”, ако е на ниски цени. Всички партии обаче повториха тезата на ДПС за необходимостта от сигурност и стабилност в енергетиката и в управлението на страната.

ПП остави поредица от кризи, но най-тежката е в сектор енергетика, сектор, който е пряко свързан с националната сигурност и касае всяко семейство. Липсва сигурност по отношение на доставките, което дестабилизира икономиката, каза Петкова.

Лидерите на ЕС и нашите лидери не бяха адекватни. Липсва стратегия за решаване на енергийната криза. Цялата инфлация е докарана от енергосуровините и невъзможността на управляващите да поддържат сигурност и стабилност на доставките, категоричен бе Рамадан Аталай. Той заяви, че намесата на политическите  формации, които нямат опит, задълбочиха кризата.

Радослав Рибарски нарече енергийната криза стрестест, който доказал, че професионализмът на хората в сектора е на високо ниво. Енергетиката е натоварена до рекордни нива. Износът е рекорден и затвърждава България като регионален център. Място за паника няма, бодро заяви Рибарски, който така и не отговори на въпроса как хората ще преживеят тежката зима с галопираща инфлация и невъзможни цени.

Ситуацията се влоши, когато полиците влязоха в енергетиката, още по-лошо стана, когато геополитиката навлезе в енергетиката. Днес енергетиката се крепи на посроеното от комунистическия строй. Кризата е външна, каза Драгомир Стойнев.

Теменужка Петкова обяви, че при по-високите цени на барел петрол стойността на бензина по колонките е била по-ниска и нарече това загадка. За Рибарски това било функция на борсовите цени. А причината – поскъпването на тока.

Това нямаше да се случи, ако „Продължаваме промяната” бяха приели предложението на ДПС за мерки срещу скъпия ток, което Движението направи още през март. Ако то бе гласувано, цената на тока нямаше да се начислява в стойността на стоките и услугите, контрира Рамадан Аталай. Той обясни, че в кризисна ситуация диалогът и разговорите с производствените предприятия е задължителен за намаляване на цените.

Цената зависи от това дали ще има стабилно управление и диалог. И БСП, и ГЕРБ трябва да смирят и да дадат възможност на партиите с експертиза като ДПС да решат проблемите, каза Аталай.

На въпроса дали ще има газ през зимата Радослав Рибарски каза: „Ако бяха осигурени танкерите с втечнен газ”.  Не – категорична бе Теменужка Петкова. Купува се ден за ден на най-високата цена. Причина за това е ПП, допълни тя.

Газът е онази суровина,  за която трябва да има сигурност и предвидимост. Следващото правителство да се обърне освен към Гърция и към Турция, тя е другият хъб, който може да достави газ, каза Аталай. И заяви: „Помощ на софиянци - за топлофикация, има. Но помощ за дървата, които от 45 станаха 200 лв. няма, за пелетите, които са 1000 лв. също няма.”.

Управляващите трябва да седнем на масата и да вземем на ръчно управление енергетиката. Ние сме готови да участваме в следващото управление, за да бъдем полезни на страната, категоричен бе Аталай..

БСП иска замразяване на цената на тока, газа, парното и водата, за да преживеят хората. Ако войната продължи, то тогава трябва да се мисли за две тарифи, бедните да се отопляват, а богатите да плащат повече за замъците и басейните си, каза Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай