Гняв в ДБ срещу решение за изборите, обещават мощни действия

Все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините няма

Гняв в ДБ срещу решение за изборите, обещават мощни действия | StandartNews.com

Обжалване пред Върховния административен съд готви "Демократична България" по повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи. Това обяви пред Нова телевизия Божидар Божанов от ДБ.

Според него двете бюлетини - хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират. “Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обоснова позицията си Божанов.

“В момента правейки една колона без съставните й части се премахва контролът”, смята той.

Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират платформата “Ти броиш”. “Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов.

По думите му все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините няма.

Неговото по-голямо притеснение обаче са техническите грешки. “В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г.”, каза той. Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той.

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри. “Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай