ГЕРБ и ПП в тежък спор за здравната система. Какво предлагат?

В момента работещите в системата на здравеопазването чувстват изключителна несигурност

ГЕРБ и ПП в тежък спор за здравната система. Какво предлагат? | StandartNews.com

Дебат, свързан със здравеопазването, се проведе в Нова телевизия по повод предстоящите предсрочни избори. Мнения сблъскаха проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и доц. д-р Васил Пандов от „Продължаваме Промяната”.

„Нашето здравеопазване няма нужда от молитви, а от действия. Това, което можем да кажем е, че по почти всички показатели нашето здравеопазване е много болно. Това, което показахме като конкретни стъпки, макар на някои да им се сторят малки, за осем месеца - поставихме акцент върху профилактиката и превенцията. За първи път през последните 20 години се предвидиха повече изследвания като вид и брой и по-голямо финансиране. На следващо място - рекордно повишение на средствата в Националния рамков договор, както на извънболничната помощ, така и на болничната и за изследвания. Това, което беше наш приоритет, е детското и майчиното здравеопазване”, каза доц. Пандов.

Според проф. Ангелов в момента работещите в системата на здравеопазването чувстват изключителна несигурност. „Тя идва от излъганите надежди на медиците - лекари, сестри и санитари, че ще получат високи възнаграждения. Бяха дадени едни изключителни обещания в началото на април, бяха записани текстове в Националния рамков договор и лекарите, и сестрите останаха излъгани. Ние ще върнем доверието и достойнството на българския лекар, на българската сестра, на българския санитар, така че нашите воини в бяло, когато се сражават срещу всеки един враг, било то и невидим, какъвто беше COVID-19, да са сигурни, за да може системата на здравеопазването да издържи на всеки натиск. По отношение на това, което сме направили и ще направим, нашето мото е едно: „Българите да бъдат здрави, а не излекувани”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай