Ето ги депутатите от Пловдив. Кои са отличници по преференции

При 100% преброени протоколи

Ето ги депутатите от Пловдив. Кои са отличници по преференции | StandartNews.com

При 100% преброени протоколи в Пловдив вече може да се прогнозира и разпределението на депутатските мандати, които за първи път са 12. Допълнителното място е заради последното национално преброяване, пише "Марица".

ПП-ДБ, които спечелиха вота в 16 МИР с над 5000 гласа аванс, събирайки 31,48% (36 072 гласа), изпращат четирима представители в новия парламент.  ГЕРБ изостанаха с 27,01% (30 997 гласа) и взимат три мандата. "Възраждане"  като трета сила под тепетата (18 293 души или 15,94%) ще има двама депутати, а БСП (9136 – 7,96%) - със сигурност един. Последните два са под въпрос, но при преразпределението най-вероятно "Има такъв народ" (5664 гласа и 4,95%) и ДПС (3727 души и 3,25%) ще вземат по един мандат.  „Български възход” имат 4809 гласа и 4,19%, но формацията на Стефан Янев остава извън парламента, тъй като на национално ниво не достига 4%.

Представителите на ПП-ДБ няма да са според подредбата в листата, защото поставеният под №7 Манол Пейков от ДБ има 4435 преференции (4106 от машинен вот), които го изстрелват на второ място след водача Никола Минчев (ПП), който е първи и по личен вот с 4636 преференции . Другите двама сигурни депутати от новата коалиция са бившият областен управител Йордан Иванов от ДБ  (1198 преференции) и Христо Даскалов от ПП (603 преференции).

От ГЕРБ Бойко Борисов е получил най-много преференции – 8617, което е и рекорд за Пловдив град. Освен него в парламента отиват Радомир Чолаков, Десислава Трифонова, а голям шанс има и доц. Стефан Шилев, който най-вероятно ще вземе третия мандат, ако Борисов спази традицията да влезе от София.

От „Възраждане”  в парламента  ще изпратят местния координатор Ангел Георгиев и Емил Янков, а от БСП - градския лидер Иван Петков – Бебето.  

Гласовете на другите две партии, които влизат в парламента – ИТН (5664 гласа) и ДПС (3727 гласа), не достигат за по един цял мандат от Пловдив.

Тук обаче се намесва изчислението по метода на най-големия остатък, известен още като   метод на Хеър-Ниймайер, който се прилага при избори у нас от 2007 година. Това е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи, който е благоприятен за по-малките партии. Според този метод политическите субекти с най-голям остатък имат шанс за още един мандат.

В случая за Пловдив най-голям е остатъкът на партия „Има такъв народ“, който е равен на броя ѝ получени гласове - 5664. По тази причина единият от оставащите депутатски мандати отива при хората на Слави.

Формацията с втори най-голям остатък в Пловдив е ГЕРБ-СДС. Техният остатък след трите мандата е 5026 гласа. Според системата на Хеър-Ниймайер обаче хората на Бойко Борисов най-вероятно няма да получат четвърти мандат, а той ще отиде при ДПС, които също ще изпратят свой човек от града в Народното събрание.

Народният представител от ДПС ще е Танер Али, а от ИТН – бившият регионален министър Гроздан Караджов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай