Анализатори разпердушиниха ЦИК, посочиха провалите на вота

ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК, твърдят наблюдателите

Анализатори разпердушиниха ЦИК, посочиха провалите на вота | StandartNews.com

Нямаше добро обучение на членовете на секциите, а това доведе до грешки в протоколите. Около това мнение се обединиха преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова и докторът по конституционно право Борислав Цеков, които коментираха пред бТВ изхода от вота.

„Две неща правят впечатление. ЦИК не се постара да обучи добре членовете на СИК. Можем да видим, че там, където е било проведено такова целенасочено обучение, протоколите са коректно попълнени. И второто важно нещо – когато се става член на СИК е редно хората да се знае, че част от хонорарите, които ще получат, са за осигуряване на храна и вода“, каза Киселова.

„Грешките са на ниво СИК и това имат предвид хората от РИК. Но трябва да уточним, че в България са правени и далеч по-сложни избори. Да не споменаваме изборите с отделни хартиени бюлетини, а не с интегрални каквито са в момента. Проблемът е в некадърната изборна администрация“, категоричен е и Борислав Цеков.

Той припомни, че е необходимо технологично време за преброяването на гласовете и даде за пример САЩ, където този процес отнема няколко дни. „Ще чакат, това им е работата. След като някого не му се чака, на следващите избори да се откаже и да не е член на СИК“, категоричен е Борислав Цеков.

Киселова обясни, че вероятно сроковете ще бъдат спазени въпреки технологичното време, което се изисква за обработката на протоколите и въвеждането на всички контроли. Според нея вероятно утре всички РИК ще предоставят изборните книжа на ЦИК и до 6 април резултатите ще са ясни.

Цеков коментира и  темата с председателя на СИК, който се оказа неграмотен. „Трябва да се обърне много голямо внимание на партиите и на ЦИК, че това не е благотворителна дейност – някой социално слаб да получи едни пари. Хората в СИК трябва да си вършат компетентно и грамотно работата. И ако не го направят, трябва да бъдат наказани по някакъв начин“, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай