ДПС сменя дневния ред на политиците 

Слага във фокуса проблемите на хората - инфлация, доходи, развитие на регионите

ДПС сменя дневния ред на политиците  | StandartNews.com
  • Слага във фокуса проблемите на хората - инфлация, доходи, развитие на регионите

 

Дневният ред на хората е дневният ред на ДПС. Тези думи на лидера Мустафа Карадайъ белязаха първата седмица от кампанията за 49-тия парламент.

Време е за разум, време е за отговорност, време е за диалог. Време е за решаване на проблемите на хората, зададе Карадайъ тона на кампанията на Движението още във встъпителното си обръщение по БНТ на националния празник 3 март. Минути по-късно белият автобус на ДПС, брандиран с ╒ 13 и мотото на кампанията, потегли за Видин. А седмица след това думите "време" и "разум" се оказаха най-важните в надпреварата, влизайки в публичния речник на всички партии.

  • Стига популизъм, време е за разум

призова Карадайъ още в първата си реч - в града на трите крепости. А Йордан Цонев припомни във Велико Търново, че ДПС има и експертизата, и опита, и програмата да изведе страната от кризите.

В бедния Северозапад, ДПС обеща, че ще направи дневния ред на хората, дневен ред на новото Народно събрание. И започна за го пише.

Карадайъ умее да слуша, а програмата на ДПС се дописва след всяка среща с детайлната точност, присъща на математиците, какъвто е той. За него това е осъзната потребност, започнала преди повече от 30 години с основаването на ДПС. Според него партията е фактор, точно защото знае какво искат хората и работи ,за да отговори на очакванията им. Това е причинатта за превръщане на заедността в нейната многопластовост в ключова характеристика на ДПС.

1. Битка с инфлацията, овладяване на цените

Битката с инфлацията и овладяването на галопиращите цени е точка първа в дневния ред на хората. ДПС гарантира, че тя ще бъде и точка първа от дневния ред на 49-ото НС. Защото, както непрекъснато подчертава Карадайъ, у нас се твърди, че е привнесена, но в Европа е 8 на сто, в България - 17 на сто. За продуктите от малката потребителска кошница поскъпването удари 25%, а за някои стои от първа необходимост е 50 на сто.

Инфлацията не се овладява с непазарни методи като таван на цените, както предлагат БСП. Нито с бонуси за родните производители, както обещават ПП. Инфлация се спира с инвестиции и с ръст на икономиката, заяви социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов. И припомни, че експертите на ДПС вече са правили това - в периода 2001 - 2009 г., когато Движението бе във властта. Излизайки от нея, страната бе с най-добрите икономически показатели през последните 30 години: на практика стопен външен дълг, растящи инвестиции, стабилни работни места, добри заплати.

2. Работните места и доходите

Спиране на обедняването, сигурни работни места и доходи, равни на средноевропейските е точка втора от новия дневен ред. За разлика от своите политически опоненти ДПС не обещава помощи на калпак. Отговорната позиция на икономическите експерти посочи стимулирането на конкуренцията. Обобщиха, че бездействието поражда онази инфлация, която вече е стопила поне 1 месечно възнаграждение на годишна база в доходите на хората и с това те не биха се примирили.

След обиколката на Видин, Враца и Монтана бе написана и първа глава в програмата на ДПС - план за развитие на Северозапада. Към него се прибавят и регионални планове за всяка област - според спецификата, нуждите и възможностите й.

3. Закон за Северозапада

В Плевен дневният ред на хората започна с думата възстановяване - възстановяване на икономиката, на земеделието, на работните места, на възможностите пред младите хора. Работата за възстановяване и устойчиво развитие на регионите също беше записана с главни букви в програмата на ДПС.

Марио Рангелов съобщи, че е подготвен Закон за развитието на Северозападна България, който ДПС ще внесе сред първите в парламента.

Освен това той лично ще инициира среща на всички депутати от областта, за да се обединят за здравната помощ в града.

Един от големите проблеми на Плевен е свързан със здравеопазването. С измененията в Закона за лечебните заведения държавата се ангажира да подпомага с финансова субсидия болница във всеки областен град, като единственото изключение е Плевен.

Посъветвах се с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ дали самостоятелно да внеса предложението, за да изправим тази несправедливост, или то да бъде предложение на депутатите от всички политически сили в региона. Той ми каза: "Не трябва от всяка тема да се прави политика и пиар, важно е да помогнем на хората, които имат нужда от здравна помощ", разкри Марио Рангелов. Той заяви, че още в първите дни на 49-тото Народно събрание ще покани на среща всички депутати от Плевенска област, за да внесат заедно предложението

4. ДПС чува избирателите

Кампанията на ДПС е в две посоки. На срещи с отделните браншове централният лъч на ДПС събира проблемите на хората. В същото време експертите правят разяснителна кампания за всички възможности, които дават Плана за възстановяване и устойчивост, Стратегическият план за земеделие и отделните мерки за подпомагане. Така експертите на Движението ще помогнат на място на бизнеса, хората и кметовете, за да подготвят те новите си проекти, които ще дават развитие на регионите и работни места. Новината съобщи в Плевен евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа", която е рано до рамо с Карадайъ от началото на кампанията.

 

5. Вода и пътища не може да са проблем в ХХI век

Водата и пътищата не може да са проблем в ХХI век, възмути се Карадайъ в Търговище. ДПС ще направи специални законодателни инициативи, за да помогне на общините, които и днес имат стари и неоправени водопроводни системи.

6. Културно-историческото наследство носи развитие

Още през 1933 г. съседна Гърция определя културно-историческо си наследство като стратегически държавен приоритет за развитие на туризъм. Това повтори няколко пъти Искра Михайлова в пребогатия за исторически чудеса Северозапад. Днес Гърция дели първото място в Европа с Италия по културни-исторически туризъм. А третата по брой артефакти в Европа страна - България, няма план за развитие на сектора.

Затова неслучайно в града, на второ място по доходи в България - Враца, ДПС  добави в програмата си и усилия за съхраняване на културно историческото наследство. То трябва да се разглежда в неговата цялост, защото именно така е база за развитие на регионите, категоричен бе Карадайъ.

А заместник-председателят на партията Ахмед Ахмедов заяви, че ако Разград е столицата на Делормана, Шумен - е културната столица.

7. Възраждане на производството

За да има икономически растеж, основата е производство. Ще създадем условия за по-голямо производство, ще развием икономиката, гарентираха Мустафа Карадайъ и подгласника му в Шумен Хамид Хамид на среща в село Венец.

В момента България внася над 75% от плодовете и зеленчуците си. Ще създадем условия страната ни да произвежда, както е произвеждала навремето, заяви Хамид. И припомни, че между двете световни войни България е хранила половин Европа.

Сега, когато светът изпитва недостиг на храни, ние имаме всички възможности да произвеждаме, да изнасяме, да реализираме. Ще създадем условия за високотехнологична икономика, за по-голяма добавена стойност, за по-големи приходи. Тогава ще можем да увеличим пенсии и заплати, да имаме европейски доходи, каза още Хамид.

ДПС тепърва ще събира проблемите на хората в страната, за да попълва дневния ред на българите и да го направи дневен ред на властта. За да се случи това обаче Движението с право подчертава, че трябва да се възстанови нормалността в политиката. А тя означава диалог. Затова и слоганът на ДПС е Отговорност, Разум, Диалог, подчертава на всяка среща Карадайъ.

През годините назад едно от най-честите твърдения за ДПС е, че задават тона - било то на дебата в парламента, кампания или на приоритетите в центъра на общественото внимание. Истината е, че не ДПС определя тона на кампанията, а хората, с които Карадайъ и екипът на Централния предизборен лъч се срещат.

Колкото повече кампанията напредва, толкова повече белият автобус на ДПС увеличава товара си с тежестта на поетите ангажименти.

Защото събирането на дневният ред на хората е смисълът на пътя и отговорността на прекрачването на прага на 49-ото Народно събрание.

Диалогът ражда програмата на ДПС, а експертите им дават решения.

За постигане на стабилност обаче е необходим и друг диалог - този между политическите партии за съставяне на редовно правителство. С разум и отговорност призовават от ДПС и протягат ръка на останалите, за да го постигнат. Приемат ролята си политически отговорно и експертно, като коректив, но и като партньор за постигане на стабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай