Събота,

Дончева попиля БСП и разкри за какво се бори Левицата

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1631
Дончева попиля БСП и разкри за какво се бори Левицата
A
A
A

Сериозни хора сме и смятаме, че левите трябва да бъдат представлявани с политика, отговаряща на трудещите се. Каузата е запазване на политическото представителство на лявото. Има необходимост левите хора да се съберат. Те са се разделили по лични, политически, исторически, различни виждания. Ако се съберат, може да се направи мощно представителство и да се наложи лява политика. За да стане това, трябва да се преглътнат неща, станали в миналото, включително примиряване на позиции и определяне на общото и различното. Искаме нашата формация с хората от БСП да правим моста, по който да присъединим левите хора в България. Това обясни в интервю за Нова телевизия Татяна Дончева – председател на "Движение 21" и част от коалиция "Левицата".

"БСП не е лява партия, защото не представлява интересите и политическите възгледи на левите хора в България. Преди Корнелия Нинова имаше други проблеми, но с нея е сложено на карта какво представлява БСП. Левите хора не са 7-8%, щом БСП има толкова нисък резултат, значи останалите са непредставени. Според историческите условия трябва да се съхранят левите идеи, да се запазя и пропагандират по адекватен начин. В момента се провеждат псевдоконгреси, които потискат достойнството", смята тя.

По думите ѝ въвеждането на еврото е предопределено с връзването на еврото към марката. "Сега обаче с настоящата инфлация да се рискува рязко намаляване на жизненото равнище на българите с преждевременно въвеждане на еврото, считаме за неудачно. Смятаме, че България трябва да влезе в икономическите параметри, които да гарантират плавен преход", заяви Дончева. И допълни, че Явор Божанков няма възгледи и представлява конюнктура.

"Левицата" е против военната помощ за Украйна. За тях е важно да се стимулират и двете страни към мир. "Паметниците са памет, те са част от историята. Оставете ги на мира. По тази логика да бутнем и Паметника на Съветската армия, и този на Цар Освободител. Ясно е, че Русия са гонили своите имперски интереси, но е факт, че българският народ е признателен. Хората, които искат да изкарат Русия наши врагове, ще трябва да кажат какви са ни тези, които разрушиха София по време на Втората световна война", коментира тя.

Относно втория списък "Магнитски" Дончева сподели, че в него има хора, отказали да сключат сделка с "Уестингхаус" за горивото. Тя призова да се извадят офшорните сметки на Румен Овчаров, ако има такива. "Не смятам, че този списък ще повлияе на изборния процес. Истинската борба с корупцията започва с това да се разберем да тръгнем по нов път и да променим Конституцията", посочи Дончева.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията