Деян Николов: С еврото ще обедняваме по-бързо и повече

С въвеждането на еврото в България ни очаква нов инфлационен шок

Деян Николов: С еврото ще обедняваме по-бързо и повече | StandartNews.com

 

С тези думи започна срещата на Деян Николов – кандидат за народенпредставител от „Възраждане“ с икономисти. Възраждане започна поредица отсрещи с експерти в подготовка на широко обществено обсъждане по темата.

Поводът за това е тайна комуникационна стратегия на правителството, до коятодостигна „Възраждане“ и която преди два дни от политическата организацияоповестиха в публичното пространство. Стратегията е изготвена отправителството без да има наличен анализ за ползите и рисковете от въвежданетона еврото.

Очевидно правителството започва да оказва влияние на общественото мнение безда има обективен анализ по темата, което на практика означава, че то планира даводи пропагандна кампания. Тайният план на правителството е публикуван наинтернет  страниците на „Възраждане“ и в социалната мрежа „Фейсбук“. Поинформация на „Възраждане“ правителството го въвежда под натиск от Европейската комисия и Европейската централна банка.

„Цените в България са рекордно високи, при което населението на страната ни,която  е най-бедната в Европейския съюз, продължава да обеднява. Много евероятно времената да стават още  по-трудни и  да продължават да растат цени наенергия, храни и стоки и услуги от първа необходимост. Ако еврото бъдевъведено в България в този момент,  ще бъдем принудени да поемем още отценовия шок, предизвикан от това. Точно в период на нарастващи лихви иинфлация, с еврото ще бъдат повишени много цени в България. Това се очаква дастава или бързо или постепенно. Това се е случвало вече в много други държави впериодите на приемане на еврото. Всеки има познати, които знаят какво сиспомнят хората, напр. в Гърция, Испания, Италия – практически навсякъде,където е идвало еврото. Специално за България ще има и един допълнителенфактор за инфлация, ако бъде въведено  еврото – доказано е, че когато страни свалутен борд приемат евро, инфлацията при тях се ускорява.  

Това е така, защотоще отпаднат изискуемите минимални резерви и буфери, които централната банкаизисква от търговските банки, което на свой ред ще предизвика усилване на паричния мултипликатор, респективно общо паричната маса ще започне да расте,вече без ограниченията на борда. Това е доказано в академичната литература, носе вижда на практика много ясно в Естония и Литва, където инфлацията задминасъответно 25% и 21%. По същия индекс инфлацията у нас е 17 %.  Тези двестрани, които са заменили валутните си бордове с евро, систематично са с най-висока инфлация сред страните от еврозоната. Инфлация много по-висока от тазив България сега. Еврото ще означава допълнителни разходи не само заобикновените хора. Никой досега не е показал колко ще струва на българскитефирми и какви допълнителни разходи ще понесат от замяна на лева с евро – припромени например в информационни системи, ПОС устройства, счетоводство,всякаква документация, договорите.“, коментира Деян Николов след проведенатасреща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай