Понеделник,

ДБ постигна съдебен пробив за заобикаляне на машинното гласуване

От: Агенция Стандарт -
7286
ДБ постигна съдебен пробив за заобикаляне на машинното гласуване
A
A
A

“Демократична България“ спечели ключова победа срещу практиките в контролираните от ДПСрайони да се регистрират рекордно много желаещи за гласуване с подвижна секция.Обединението спечели дело срещу подобни практики в Батак за парламентарните избори на 2октомври, съобщи адвокат Александра Стеркова, която е втора в листата на „ДемократичнаБългария“ в район Пазарджик.

Практиката стана популярна на изборите през 2021 г., когато значително нарасна броят назаявления за гласуване с подвижни кутии. Това се прави, защото се гласува с хартиена бюлетина исе заобикаля машинното гласуване. Както е известно – хартиената бюлетина дава много по-добривъзможности за контролиране на вота. На изборите през миналата година 90% от гласовете вподвижните кутии в Батак бяха за ДПС.

И на тези избори община Батак се опита да заобиколи машинния вот, като допусне безконтролногласуване с подвижни кутии, въпреки че все пак се опита да положи малко повече усилия даустанови дали наистина има такава необходимост. Тя е поискала справка от РЗИ Пазарджик засъстоянието на хората, подали заявления.

Сега са подадени 52 заявления за община Батак, от които за редовни са приети 43 – 26 за гр. Батак,12 за с. Нова махала и 5 за с. Фотиново. Голяма част от списъка са с водеща диагноза като мътнинина роговицата, инфаркт на миокарда, злокачествено образувание на млечната жлеза, есенциалнахипертония и други. Всички те не създават проблем за придвижването до избирателната секция.

Съгласно чл. 37, ал. 1 от Изборния кодекс гласуването с подвижни избирателни кутии еизключение, предвидено само за лица с трайни увреждания, които не позволяват да гласуват всекция. „Всяко отклонение от изискванията нарушава заявените в Изборния кодекс принципи иопорочава изборния процес, като създава неравни условия при упражняване правото на глас,компрометира тайната на вота и не гарантира свободното изразяване на волята на избирателя“,коментира адвокат Стеркова.

Областният управител на Пазарджик е направил проверка на случаите само по документи, без дасъобрази целта на закона, като е разгледал дали от формална гледна точка изискванията саспазени. Затова “Демократична България” оспорва решението на Трендафил Величков, аАдминистративният съд в Пазарджик реши да го отмени. Преписката се връща за новоразглеждане и се дават указания да се назначи експертна комисия, която да изследва дализаявените заболявания действително са от категорията, която не позволява гласуване в изборнотопомещение. Срокът за ново произнасяне на Областния управител е 17.30 часа на 26 септември.

На изборите през ноември за гласуване с подвижна секция бяха подадени 43 заявления за Новамахала и 29 за Батак, а действително гласували са 111 в Нова махала и 51 в Батак. На изборитепрез юли действителни гласове са подали 99 за Нова махала, а за Батак – 49.

Съществена част от заявленията се основаваха на заболявания като инсулинозависим захарендиабет, други болести на жлъчния мехур, епилепсия, гонартроза, други болести на ретината,болест на стъкловидното тяло, глухота, хронична исхемична болест на сърцето, катаракта, и други.Имаше представени решения на ТЕЛК / НЕЛК, в които изрично беше посочено, че човекът, подалзаявление „работи – пенсионер с лична пенсия за инвалидност – разносвач на Социаленпатронаж“. От самото решение следва, че той е напълно в състояние да се движи, а и движението(разносвач) е огромна част от работата му. Друго заявление беше придружено с епикриза от 2018г. за прекарана пневмония, без настъпили усложнения и изписан с подобрение.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com