Бургас разпредели мандатите. Ето ги новите депутати

Сценариите са за пет и за шест партии в парламента

Бургас разпредели мандатите. Ето ги новите депутати | StandartNews.com

Флагман.бг разполага с данните от екзитпола на две агенции, които следяха на терен изборния ден в Бургаска област.

Според резултатите, 14-те мандата ще се разпределят по следния начин:

При 5-партиен парламент коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще има 4 депутати от 2 МИР Бургас, ПП-ДБ – също 4, а „Възраждане“, ДПС и БСП – по 2-ма.

Ако „Има такъв народ“ прескочи изборната бариера и стане част от 49-ото Народно събрание, ще вземе втория мандат на БСП, който на този етап изглежда най-несигурен. Може да отиде както в ИТН, така и например в ДПС, ако партията този път е успяла да мобилизира по-сериозна подкрепа в Турция.

Към 20 часа днес най-вероятното разпределение на мандатите обаче остава по следния начин –4-4-2-2-2. Уточняваме, че системата „Хеър-Ниймайер“ има специфика, която понякога поднася страхотни изненади в последния възможен момент.

КОИ СТАВАТ ДЕПТУТАТИ

От листата на „ГЕРБ-СДС“ влизат първите четирима – водачът Жечо Станков, който се утвърди като естествен лидер на бургаската група депутати, вторият Любен Дилов, третата Галя Желязкова и четвъртият – Андрей Рунчев.  Силна кампания направи и д-р Лидия Стефанова, адм. директор на проспериращата болница "Сърце и мозък", която ще се опита да пренареди листата с преференции, но за целта ще й трябват поне 2400 гласа.

До края на вечерта следете преференциите на д-р Лидия Стефанова, седма в листата на ГЕРБ-СДС. Тя направи много силна кампания

„ПП-ДБ“ също се очертава да вкара четирима в парламента – водачът Константин Бачийски, Даниела Божинова, Богомил Петков и Христо Симеонов. И тук обаче се очакват изненади, защото Димитър Найденов работи много активно за преференции, а и в последния цикъл от избори той показа, че няма проблем да събере между 2000 и 2500 гласа. Тъй, че за никого няма да е изненада, ако се изстреля директно на втора позиция.

За никого няма да е изненада, ако Димитър Найденов пренареди листата на ПП-ДБ

От ДПС в следващото НС ще влязат обичайните заподозрени – Севим Али и Ешереф Ешереф. На резервната скамейка чака Фатме Рамадан, която ще се надява преразпределението на гласовете от Турция да й осигурят още един мандат в парламента.

Във „Възраждане“ сигурни са водачът Цончо Ганев и вторият Борис Аладжов. Почти сигурно третата - Звезделина Каравелова от Несебър, която се виждаше като депутат, но засега се очертава, че ще трябва да покача за звездния си миг.

БСП сякаш успя да се мобилизира и е на път да си върне втория мандат в Бургаска област. Със сигурност в парламента от Бургас влиза водачът инж. Петър Кънев, а много вероятно е вторият – зам.-директорът на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Станимир Баев да бъде изместен от Тодор Байчев от Карнобат, който по традиция залага на силна преференциална кампания.  Изчисленията показват, че разместването на листата на БСП ще е възможно с 1000-1100 гласа.

Тодор Байчев може отново да се завърне в парламента, ако БСП спечели втори мандат в област Бургас

Ако „Има такъв народ“ влезе в парламента, със сигурност ще има депутат от Бургас и това ще е сценаристът Ивайло Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай