3 партии се борят за първото място, специалист с горещ анализ

Говори антропологът доц. Алексей Пампоров

3 партии се борят за първото място, специалист с горещ анализ | StandartNews.com

За първото място на изборите на 2 октомври се борят 3 партии. Това заяви антропологът доц. Алексей Пампоров в ефира на България Он Еър.

"В момента изглежда, че няма много голяма разлика между първия и втория. Потенциал имат поне три формации да са първи - ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". ДПС бяха изключително пасивни на последните избори. Регионите, в които те печелят обикновено много гласове, бяха с най-ниската изборна активност. Те имаха кампания, която беше насочена към гласовете от чужбина и успяха да увеличат резултата си в чужбина с 10 хил. гласа. Тоест експериментът, който си направиха на последните избори, беше успешен, сега ще видим какво им е намерението", обясни доц. Пампоров.

Според антрополога около 30% от хората, които редовно гласуват, решават за кого ще дадат гласа си в последния момент, тоест не можем да кажем, че има стабилно мнозинство. 

"Червените линии обикновено се чертаят с молив в българската политика. При една подходяща гумичка те биват заличавани. Това вече го гледахме при предходните избори. При гумичките национално спасение, икономическа криза и национална катастрофа могат да бъдат заличени всякакви червени линии", каза доц. Пампоров.

Антропологът отбеляза, че избирателната активност е много по-голяма отколкото се отчита, което се е видяло при преброяването на населението и трябва да се преосмисли начинът, по който се гласува и се смята избирателната активност.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай