Неделя,

160 лв. на парче ще осигурят видео от броенето на бюлетините

От: Иван Ангелов, сн. Pixabay -
727
160 лв. на парче ще осигурят видео от броенето на бюлетините
A
A
A

Заснемането на видео на обработването на изборните резултати в секционните комисии ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон, съобщи пред БНР главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров.

"Мобилно устройство, на пръв поглед прилича на телефон, с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща есемеси. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция – видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време."

Със сканирането на QR код ще започне процесът по излъчване, обясни Петров. Предвидени са обучения за членовете на СИК чрез видеоклип, който ще бъде подготвен.

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата, заяви Ангел Петров.

160 лева е цената на едно устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства, стана ясно от казаното от главният секретар на Министерството на електронното управление.

Планират се няколко теста на устройствата за видеозаснемане.

"В деня на изборите всяко едно устройство ще бъде технически изправно."

"Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката. Всички параметри са актуални към днешна дата", увери той. По думите му това означава, че могат да бъдат използвани през следващите 5 години.

Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори, отбеляза Ангел Петров.

В минимум 85 на сто от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е твърде вероятно сигналът да не е с добро качество на излъчване. На тези места задължително трябва да се осигури видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола, коментира Ангел Петров в предаването "Преди всички".

"Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях", посочи той.

Очаква се "засилен интерес" от недобронамерени IT специалисти, затова страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специален режим, обяви още главният секретар на МЕУ.

"Очакваме множество на брой атаки към нея. Постарали сме се да я защитим по възможно най-добрия начин."


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията