Тошко Йорданов разкри тактиката на ИТН за властта

Смирение не може да има само от едната страна, каза зам.-председателят на ИТН

Тошко Йорданов разкри тактиката на ИТН за властта | StandartNews.com

Каква ще бъде тактиката на „Има такъв народ” при разговорите за нова власт след изборите? Завесата повдигна зам.-председателят на партията Тошко Йорданов в интервю за Нова тв.

"Ние заявихме, Слави заяви, че ще бъдем смирени за разговори, но трябва да има смирение и от страната на евентуалните ни партньори. Не може едната страна да прави отстъпки, а другите да бъдат агресивни и нападателни. Ще подходим практично, а не емоционално. Управлението не е на всяка цена”, каза Тошко Йорданов.

Според него най-важно е да има принципност. Йорданов върна лентата на 46-ото НС и обясни защо не се е състоял кабинетът на ИТН.

„Като върна лентата, как бихме могли да подходим тогава - отиваме на преговори с ДБ, разбираме се за политики и нямаме никакви противоречия. След няколко дни излиза лидерът на партията и казва, че сме дългата ръка на ДПС. Как да подходим? Единственото изискване на ДБ беше да няма представител на бившата Държавна сигурност. Другото беше да има срещи по сектори, да се стиковат програмите и стъпките, които се правят. След изявлението на Христо Иванов нямаше значение кой ще издигнем за кандидат'”, обясни Йорданов. 

"Аз установих, че не разполагахме с медии. Нямаше значение какви хора предлагаме. Когато нещо се случи в парламента и нямаш полето да го обясниш, става така. Едно нещо казано от 10 различни медии по един и същи начин, стана доминиращо като послание. Невярно беше, че имаме нещо общо с ДПС. Щяхме да бъдем и патерица на ГЕРБ", каза той.

"Кой спечели от това, че има избори. Всички партии, освен ДПС и ГЕРБ, губят хора заради новата политическа структура. В момента от 3 субекта има 4 и е нормално да има преразпределение на гласовете. Появата на нови формации е нещо прекрасно, защото демокрацията е това. Фактът, че те ще имат подкрепа и ще влязат в парламента, означава, че има хора, които се припознават в тях", допълни зам.-председателят на ИТН.

Той каза и какво е отношението на ИТН към Кирил Петков и „Продължаваме промяната”

"Има някои неща около него, които не са много окей и е въпрос на разговори. Например, това с канадското гражданство. Да припомним какво стана с Петър Илиев. Не казвам дали го е направил или не, а фактите. Имаме нарушение на Конституцията и попълване на документ с невярно съдържание и наказанието може да е лишаване от свобода до 5 години. Ако законът е нарушен в насока плагиатство или двойно гражданство, трябва да има последствие. При нас имаше експерти с двойно гражданство, които не посмяхме да предложим за министри, заради този спорен закон. Той трябва да се спазва", обясни Тошко Йорданов. Той коментира и номинацията на Мустафа Карадайъ за президент.

„Не мисля, че България ще избере президент от ДПС. Те са неприемлива партия за българите, заради нещата които направиха”, каза Йорданов. И допълни:  „Според мен те издигнаха свой кандидат за президент, за да може номерът на бюлетината им да бъде на първа страница на машината и така електоратът им да гласува по-спокойно.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай