Мика Зайкова с решение за тока: Сметките да се разсрочват

Малките фирми да купуват електричество от регулирания пазар

Мика Зайкова с решение за тока: Сметките да се разсрочват | StandartNews.com

 

  • Малките фирми да купуват електричество от регулирания пазар
  • Защо БНБ не вземе мерки срещу отрицателните лихви по депозитите, пита Мика Зайкова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Мика Зайкова е експерт от икономическия екип на партия "Има такъв народ" /ИТН. "Аз съм синдикалист, идвам от "Подкрепа". Слави Трифонов ме покани да оглавя листа заради моята експертиза, заради опита ми. И в края на краищата аз съм бабата на България", казва доайенът в 45-тото и 46-тото НС. Зайкова е водач на листата на ИТН в Смолян.

  • Всички пенсионери с доходи под прага на бедност да получават енергийни помощи
  •  В Смолянския регион може да се развива целогодишен туризъм с балнеолечение
  •  Минималната заплата да е поне 700 лв. и  необлагаема, а данъците да се намаляват за всяко дете

- Госпожо Зайкова, да започнем с цените на тока, с високите сметки, които ни предстоят да плащаме. Как ще оцелеем тази зима?

- Това ще бъде много трудно, ако нищо не се направи. Т. нар. регулирани цени за бита които се променят всяка година от 1 юли, ще претърпят доста сериозна корекция нагоре. Защото през 2018 г. правителството на Бойко Борисов и парламентът тогава промениха закона за енергетиката. В цената на регулирания ток, освен цената на производителя - съответната централа, влиза и стойността на енергията, която се използва за технологични нужди на електропреносната мрежа - ЕРП-тата. Този ток те купуват на свободния пазар. След това в края на периода, независимо от първоначално заложената прогнозна цена, се калкулира и разликата с действителната цена. Заради високите цени на свободния пазар сега всяко от ЕРП-тата е калкулирало към 80 млн. лв. загуби. Тези пари трябва да влязат в цената на електричеството в следващия период. Предложението на ИТН е от нова година да се калкулира в цената на тока само нивото на инфлацията, а от юли да се направят новите цени с корекция за електропреносната мрежа. Но хората просто няма да издържат на тези цени. Ето защо ИТН има няколко предложения. Първото е да не се спира токът при неплатени една или две сметки, а да се разсрочва вземането в рамките на цялата година. Второто е хората да бъдат подпомагани. Във Франция досега са раздадени над 580 милиона евро помощи на семействата, за да могат да се справят с нарастващите цени. В Испания са предложили да се сложи данък върху извънредните печалби на комуналните компании. В Гърция предлагат месечни помощи за хората с ниски доходи. Но не само битовите потребители, а и малките фирми са в изключително тежка ситуация. Над 200 000 малки фирми у нас не са успели да сключат договор с доставчик, купуват от борсата и затъват. Затова предлагаме малките фирми да купуват от НЕК, както се купува ток за битовите потребители, т.е. малките фирми да отидат на регулирания пазар. Веднага след като се сформира парламент, трябва да се промени законът, като се разшири квотата за регулирания пазар - в нея да влезе и тази технологична енергия, която е за поддръжка на електропреносната мрежа, за да не купуват ЕРП-тата от свободния пазар, а от регулирания.

- В по-дългосрочен план какво трябва да се направи, за да имаме по-евтин ток?

- На първо място ще трябва да помислим да разширим АЕЦ "Козлодуй". Към атомната енергия се насочват и други страни - например Франция, Турция построи 4 АЕЦ. Атомната енергия не изхвърля вредни емисии, а отработилото гориво се прибира обратно в Русия.

- Според Вас има ли спекула на енергийната борса?

- Аз мисля, че в цените на нашата борса има спекула. България има инсталирани мощности от 10 000 мегавата. А цялата индустрия и битът ползват около 3000, в пикови моменти - до 5000 мегавата. Това означава, че половината от електроенергията или се изнася, или се спекулира с нея. Ето защо трябва да се сложи квота на пазара и таван на печалбата. Не може АЕЦ "Козлодуй", чиято енергия струва 50 лв. на мегаватчас, да я продава между 350 и 400 лв. Част от свръхпечалбите в АЕЦ отиват в БЕХ, където потъват. Макар че звучи непазарно, в такива моменти е добре да се сложи ограничение. Няма как да се справим със спекулата, ако не използваме такива начини.

- Трябва ли да се разшири обхватът на хората, които получават енергийни помощи?

- Трябва да се помисли за месечна помощ на битовите потребители, не само за тези, които получават сега енергийни помощи. Трябва да се помогне на всички пенсионери с доходи до прага на бедност, но не този, измислен от госпожа Сачева - 369 лева. Догодина истинският праг на бедност е 451 лв. Всички, които получават пенсии до това ниво, трябва да вземат и помощи. Към момента средната пенсия е 479 лева. България е страната с най-много работещи бедни - около 53%. Знаете ли кое е най-куриозното? У нас в момента средната работна заплата е 1520 лв., но бруто. За да може едно семейство с две деца и двама работещи да не среща затруднения, издръжката се изчислява на 2600 лева. Т.е. всеки от родителите трябва да получава по 1800 лева. Излиза, че дори хората със средна заплата изпитат сериозни затруднения. Трябва да се повиши минималната заплата поне на 700 лв. и да е необлагаема. Трябва да се въведе семейно подоходно облагане, като данъчната основа да се намалява с всяко живородено и отгледано до 16 г. дете. За едно - 500 лв., за две - 1000 лв., за три - 1500 лв.

- Инфлацията се повишава, цените летят. Може ли нещо да се направи?

- Годишната инфлация през септември е 4,8%, според НСИ. А всъщност най-голямото поскъпване е при малката потребителска кошница, където са стоките от първа необходимост. Там е зловещо. Олиото поскъпна с 60-70%. Цените на хляб, мляко, плодове, зеленчуци се вдигнаха над 30%. Когато има такива пикови моменти на инфлация, която не е здравословна, обикновено се правят няколко неща. Първо, отваря се държавният резерв, за да се наводни пазарът със стоки. Това ще свали цените. Но дали в този държавен резерв има нещо? Малко ме съмнява. Второ, но за това трябва парламент - да се отложи срокът на регистрация и на плащането на ДДС, за да се облекчи бизнесът. И още една, макар и непазарна мярка - да се сложи таван на надценките. Защото и там има спекула. Това да е временно решение, което ще тушира цените.И още нещо: при такава инфлация защо лихвите по депозитите в банките са отрицателни? За разлика от лихвите по кредитите - те не се вдигат много, но все пак вървят нагоре. БНБ трябва да вземе мерки. Вярно, че е изтекъл мандатът на управителя Димитър Радев, вярно, че ние не можахме да назначим нов шеф на БНБ. Но той трябва да си върши работата и да контролира тези процеси. Инициативата идва от Централните банки - от ФЕД, от ЕЦБ. У нас  трябва да дойде от БНБ. Ние сме във валутен борд. Представяте ли си какво ще стане с лева като влезем в еврозоната с тази инфлация? Едно евро може да стане 4 лева, а не 2 лв.

- Защо сме бедни?

- Защото от началото на промените досега властта беше в ръцете на хора, които въобще не ги е грижа за българите. Те просто грабеха. От Костов и разбойническата приватизация, през царя. Бях при Светльо Иванов в БТВ и казах, че Симеон Дянков е откраднал 1,4 млрд. лв. - това беше дълбокият резерв на Здравната каса, нашите вноски, нашите пари. Не знам къде и за какво потънаха. За мен те са откраднати. И накрая суперкрадците, които дойдоха с правителствата на Бойко Борисов. Всяка година милиарди евро влизат от европейските програми. Сега ще влязат и от Плана за възстановяване и устойчивост.

- Как виждате трансформацията на икономиката с оглед на Зелената сделка?

- Независимо, че Европа държи най-много на Зелената сделка и най-много в този стълб са отделени пари - към 4,480 млрд., за мен най-важният стълб са иновациите. Защото България е най-енергоемката и най-ресурсоемката държава в ЕС. За да произведе единица БВП, България ползва 3,6 пъти повече енергия и 6,8 пъти повече ресурси, отколкото средният европеец. Нашите техника и технология са на нивото от средата на 20 век. Ние трябва да обновим цялата си икономика. И за това има 2,451 млрд. евро. А за иновации имаше едва 400 млн. в Плана на Томислав Дончев. Сега г-н Пеканов го преработи. Европа иска дати по Зелената сделка, за които на нашия козируващ премиер въобще не му пукаше. Датата за затварянето на "Марица Изток" беше 2024 г. Ние трябва да я преместим най-рано през 2040 г., за да може да се преобразува ТЕЦ "Марица Изток 2". Да се построят заводи там. По-малко грамотните и по-възрастните миньори да се обучат за строители. А по-младите и по-високо образованите да получат нови професии и да останат там да работят. Ние от ИТН вече работим по региони - във всеки регион какъв конкретен проект трябва да се разработи, така че хората да си останат в домовете, да имат добри доходи, си запазят семействата, да има деца. Аз съм кандидат за депутат от Смолян. Там е втората по качество на обучението Математическа гимназия у нас. Знаете ли колко деца се обучават в нея? 62. Няма деца. Това е голямата ми болка. Моята мечта е да направя смолянския регион целогодишен туристически обект. Защото там, където боднеш, излиза минерална вода, може да лекува баби и дядовци от Германия, Англия и т. н. Но за това трябва да работи гражданското летище в Пловдив, което има лиценз. Ако това стане, може да се развие балнеолечението. В региона има много инициативни кметове. Това е мечтата ми и искам да я осъществя.

- Но за решаването на всички проблеми трябва да се направи първата крачка - след като се избере парламент, да се състави правителство. Ще стане ли това?

- Много се надявам най-накрая това да се случи. Аз съм експерт, не съм партиец и от политика много не разбирам. Но си мисля, че политиката се прави с диалог и разумен компромис. И докато преговаряхме с колегите от ДБ, ИБГНИ, БСП - вярно, имахме различия. Но постепенно се съгласихме кое да бъде първо, кое - второ и с какви политики да го постигнем. От ИТН като първа политическа сила предложихме на колегите да направим правителство на малцинството, ние да поемем отговорността. Ако се объркаме, да има след нас чисти партии, които да поемат щафетата, така че да не спира промяната. Уж се разбрахме и в един момент всички викат - не. Беше много неприятно, защото хората очакваха и със своето гласуване ни го казаха.  Направихме някои неща, най-важното бе актуализацията на бюджета. За първи път откакто има демокрация, парламентът направи актуализирания бюджет. И доказахме, че имаме парламентарна, а не премиерска република. Важното е, че имаше съгласие. Само че мислехме, че сме дали на пенсионерите някакви пари, но те вече са изядени.

- Тези по 120 лв. за пенсионерите са само до Нова година...

- Аз искам да се запозная с това правителство, което ще отмени тези 120 лева! Ние сме в пика на ковид кризата, освен това имаме финансова, социална, здравна, образователна... Но нека минат изборите. Партиите ще седнат на една маса и аз се надявам да се разберат. Защото повече така не може. Хората са разочаровани, трябва да върнем доверието им. Наистина искаме нещо да направим. Може би малко бяхме наивни. Този път трябва да има правителство. Има много работа, която не може да се свърши за един мандат, но поне да започнем.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай