Мария Статулова: Гледам с надежда на Радев и Йотова

Нека с радост празнуваме Деня на духовността

Мария Статулова: Гледам с надежда на Радев и Йотова | StandartNews.com
  • Нека с радост празнуваме Деня на духовността

Мария Статулова е сред обичаните и уважавани родни актриси. Родена в Бургас, тя завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Боян Дановски. През годините е получила много награди и престижни отличия. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Член е на Съюза на българските филмови дейци.Сред множеството филми, в които е имала роли, са: "Откраднати очи" (2005), "Дунав мост" (1999), "Да обичаш на инат" (1986), "Маневри на петия етаж" (1985), "Адаптация" (1981), "Дами канят" (1980), "Авантаж" (1977).Участва и в сериалите "Забранена любов", "Седем часа разлика", "Стъклен дом", "Столичани в повече" и "Под прикритие".

  • Една нация е нищо без културното си наследство
  • Страхът стана основно действие и хората забравиха човешкото общуване
  • Държавата трябва да се грижи за културата и хората, занимаващите сес нея
  • Добрият държавник не мисли само за себе си, а как да подобри обществото, казва Мария Статулова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Статулова, по повод предстоящия празник 1 ноември има ли съвременни будители?

- Първи ноември е най-истинският и голям български празник. Пожелавам на всеки българин да уважава и цени този ден и нека с радост празнува Деня на духовността.Тъй като сме имали най-върховните будители, сега аз лично имам търпението чакам да се родят такива.

- Вие сте част от културния живот в страната. Как се промени културата на българина?

- Културата на българина се промени в това, че страхът стана основно действие и хората забравиха човешкото общуване. Много се боя вторичното подивяване на българския народ, както казва големият писател Йордан Радичков, да не се превърне в първично подивяване.

- Каква трябва да бъде ролята на държавата за развитието на културата?

- Ролята на държавата би трябвало да бъде гигантска. Тя трябва да се грижи за културата и хората, занимаващите се с нея, защото една нация е нищо без културното си наследство. Без него тя е обезличена. Трябва повече да се обръща внимание и на младите артисти, да се рекламира и финансира по-добре.

- Съвременните технологии и онлайн обучението помагат или пречат за развитието на децата?

- Естествено, че съвременните технологии помагат за развитието на умения и въображение. Колкото до онлайн обучението, зависи от предметите и възприятието на децата. Въпреки че, разбира се, някой неща е по-добре присъствено и зависи от подхода на преподавателите.

- Изиграли сте различни роли? Коя е любимата Ви и в коя откривате себе си?

- Всички роли са ми любими, защото в тях няма как да не присъствам самата аз. Както казваше моят професор Боян Дановски "деца, никога с никого не се сравнявайте, защото господ Бог така ви е създал, с тези чувства, с това лице, с този разум".

- Какви качества трябва да има съвременният български държавник?

- Най-първо да бъде разумен, интелигентен, културен. Да не мисли само за себе си, а за човешкото общество и как да подобри съществуването му, защото той и неговото семейство са част от него.

- Част сте от Инициативния комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова? Защо се включихте и ги подкрепяте?

- Подкрепям ги, защото човек винаги има надежда за по-добро бъдеще. Харесвам тяхното поведение, което е ненатрапчиво и възпитано. Гледам към тях с надежда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай