Кристиан Вигенин: Изборът днес е промяна или безвремие

Без БСП не може да има стабилно мнозинство и устойчиво управление

Кристиан Вигенин: Изборът днес е промяна или безвремие | StandartNews.com

 

  • Ще гарантираме сигурност и предвидимост, ще се погрижим никой да не бъде изоставен в тази трудна социална, здравна и икономическа обстановка
  • Без БСП не може да има стабилно мнозинство и устойчиво управление
  • Партиите, които са срещу олигархичния модел на управление, ще имат последен шанс да покажат, че са способни на нещо повече от лозунги
  • Ще решим за взаимодействие с "Продължаваме промяната", след като видим приоритетите им и хората, които ще ги отстояват
  • Ще работя упорито, за да върнем самочувствието на социалистите в Пловдив
  • Румен Радев показа, че може обединява хората, категоричен е зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин

 

- Г-н Вигенин, предстоят трети за страната парламентарни избори. Като зам.-председател на 46-ото НС какви според Вас са поуките от последния парламент? Научиха ли партиите уроците си?

- В 46-тото Народно събрание имаше категорично мнозинство на промяната. Хората очакваха техните представители да преодолеят различията помежду си по малките проблеми, за да започнат да решават големите проблеми пред държавата. Това не се случи и логично стигнахме до трети избори.БСП направи всичко възможно да има правителство и демонстрира как трябва да се работи в подобна ситуация. Дано в следващия парламент и другите партии последват нашия пример.

- С какво тази кампания ще бъде по-различна?

- Предишните избори бяха само преди три месеца, нищо не се е променило съществено. Започват обаче да се натрупват все повече проблеми, които не могат да бъдат решавани от служебно правителство без функциониращ парламент. Затова се надявам, че още по време на кампанията партиите ще изложат в повече детайли конкретни виждания за справяне с тези проблеми, да представят кои са според тях най-спешните мерки, но и средносрочна програма за развитието на страната. Това ще спести време при формирането на мнозинство и правителство след изборите. Засега обаче само БСП влиза в кампанията с такава нагласа.

- За първи път имаме парламентарни и президентски избори едновременно. Как двете кампании ще си влияят, коя ще бъде водещата?

- Аз очаквам съвпадането на двата избора да доведе до по-висока избирателна активност, въпреки умората на хората от поредните национални избори. В същото време има риск мажоритарното състезание за президент да измести съдържателния дебат за политиката, който е толкова важен за парламентарните избори. Ние ще се постараем двете кампании да вървят равнопоставено. Иначе безспорно има две ясно очертани линии и в двата избора - кандидати, които застават зад промяната и кандидати, които ще се борят да запазят съществуващия порочен модел. Гражданите вече два пъти поред дадоха ясна подкрепа за промяната и вярвам, че това ще предопредели и резултатите на 14-ти ноември.

- Какви ще са посланията на БСП? Ясен ли е вече слоганът на соцпартията за изборите?

- Нека оставим и елемент на изненада по отношение на слогана. Но иначе не можете да очаквате от нас резки промени в стратегията - ще се борим за истинска промяна, ще гарантираме сигурност и предвидимост, ще се погрижим никой да не бъде изоставен в тази трудна социална, здравна и икономическа обстановка.

- Прогнозите на социолозите са противоречиви. Според едни БСП е на второ място, според други - това е "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Какво показват анализите на "Позитано" 20 и какви са целите на БСП в кампанията?

- Всякакви прогнози към днешна дата са недостоверни и експертите го знаят. Ще се борим за всеки глас, ще търсим разширяване на подкрепата за БСП. По-голяма парламентарна група на БСП означава в следващото Народно събрание да има по-голямо ядро, около което да се структурира едно устойчиво мнозинство и респективно правителство.

- Наскоро определихте "Продължаваме промяната" като акционерно дружество, като бизнес проект, който се регистрира по закона за политическите партии. Как виждате представянето на тази партия и ролята й в политическия живот на страната оттук нататък?

- По всички характеристики, които виждам и анализирам, това е един краткосрочен проект, като много други подобни, които минаха като падащи звезди през българската политика в последните 30 години. Със сигурност обаче ще имат роля в следващия парламент и са потенциален партньор за нас. Но очакваме да видим техните приоритети, хората, които ще представляват формацията в парламента и на тази основа ще определим възможностите за взаимодействие.

- Голямото предизвикателство след тези избори е дали ще бъде съставено стабилно правителство. Каква е Вашата прогноза - ще могат ли и кои партии да излъчат кабинет?

- Числата и подреждането са непредвидими, но едно нещо е ясно от сега - без БСП не може да има стабилно мнозинство и устойчиво управление. Аз смятам, че партиите, които заявиха опозицията си срещу олигархичния корупционен модел, изграден от ГЕРБ и поддържан от ДПС, ще имат последен шанс да покажат, че са способни на нещо повече от лозунги и декларации. БСП е готова да помогне това да се случи.

- Участвате в Инициативния комитет за кандидатирането на Румен Радев за втори мандат. След 45-ото и 46-ото НС страната ни е разделена във всичко - на промяна и статукво, на почтени и непочтени, на нови и стари. Как виждате обединителната роля на Радев?

- Аз отхвърлям всяко разделение на българите, освен по един признак - подкрепящи промяната и привърженици на модела, който ни вкара в блатото на безвремието. Радев е изразител на първите и той показа, че може да обедини тези хора, без значение дали са леви или десни. Обединението трябва да бъде върху принципи, които ще дадат нова посока за развитие на страната. Оттам нататък вече е ролята на партиите, стъпвайки на тези обединяващи принципи, да изработят и реализират конкретни политики. В същото време аз съм категоричен опонент на тезата, че няма ляво и дясно, напротив. БСП е лява партия, нашата програма е лява и тя не може да се постигне с десни мерки и от десни хора. Затова в евентуалните преговори за правителство след тези избори ще търсим подкрепа за въвеждането на ключови наши леви политики, които са в интерес на огромна част от народа.

- Сериозна конкуренция на Радев ли са проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов?

- Към всеки опонент трябва да се подхожда с внимание, зад всеки от тях, а и зад другите кандидати, ще застанат много хора и техният избор трябва да бъде уважен. Не подценявам останалите, но Румен Радев премина през сериозни изпитания в последните близо 5 години, нито веднъж не се поколеба да се изправи срещу несправедливостите и да защити народа си и така извоюва правото да бъде държавен глава за още един мандат.

- Водач сте на листата на БСП в труден район - Пловдив, където на последните избори партията бе на четвърто място. Каква кампания ще водите, за да върнете силните позиции на социалистите под тепетата? Какви са големите предизвикателства?

- Решението да водя листа не само в Ямбол, но и в Пловдив, се дължи на желанието на ръководството да преодолеем противоречията в името на по-големи цели. Не си правя илюзии, не очаквам чудеса. Но ще работя упорито, за да върнем самочувствието на социалистите в Пловдив и да убедим пловдивчани, че БСП заслужава тяхната подкрепа. Политиката е маратон, четвъртото място на междинната контрола не изглежда добре, но съм убеден, че с общи усилия ще започнем да се изкачваме нагоре, особено ако постигнем нужното единодействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай