Искра Михайлова: Вицепрезидентът е лице и водач на каузи

Имам кауза! Модерният европеец да види Плиска и Томбул джамия, казва кандидатът на ДПС за вицепрезидент

Искра Михайлова: Вицепрезидентът е лице и водач на каузи | StandartNews.com
  • Имам кауза! Модерният европеец да види Плиска и Томбул джамия, казва Искра Михайлова в специално интервю за СТАНДАРТ
  • Дойде време за нов етап в развитието на демокрацията у нас - хората да бъде избирани по качества, а не по етнос и религия
  • Ще имам смелостта да започна трудния разговор за демографската катастрофа
  • Колегите в Европа се смеят, когато им кажем, че у нас ни наричат статукво
  • Президентската институция е част от държавността в нашата Родина България

- Г-жо Михайлова, за първи път ДПС издига самостоятелни кандидатури за президент и вицепрезидент. Какъв знак е това?

- Знак, че е дошъл нов етап от развитието на демокрацията в България. ДПС прави крачка напред. Развива българската демокрация до нивото на модерните демокрации в обединена Европа и Америка.

В тях няма значение кой къде се е родил, какво му е името, каква му е религията. Модерната демокрацията събира всички хора, които могат да бъдат полезни, които дават тласък за развитие напред.

Към тази демокрация се стремим ние. Не към закостенялата демокрация, която казва ще те търпим, но ти си стой в ъгъла. Това вече не е за нас. Ние отиваме на друго ниво.

В модерните демокрации хората се уважават заради своите качества и умения. Избират се по идеите и целите, които имат, по това, което правят за другия. А не по етнос или цвят на кожата.

Ние с Мустафа Карадайъ сме кандидат-президентската двойка, която символизира точно това - различни сме, но сме заедно. Така олицетворяваме единството на нацията.

- Опонентите на ДПС определят кандидатурите Ви с Мустафа Карадайъ са провокация, твърдят, че обществото ни не е готово за президент от ДПС?

- Манипулацията, дезинформацията и политическият инженеринг, който се прави в някакви затворени общности като кръга "Капитал", в момента работи усилено, за да каже на българското общество, че то не е дорасло. Далече сме били от Америка, която избра Барак Обама. Защо да сме далече? И това непрекъснато ме питат хора, които са извън ДПС.

Не, не сме далече. Защо да сме далече от гражданите на Лондон, които избират за кмет човек от пакистански произход. Защо да не е готово българското общество, както обществото в Нидерландия, да посочи като втори човек в управляващата партия евродепутат от марокански произход?! Готово е българското общество и това го виждаме навсякъде в страната.

- Защо се кандидатирахте за вицепрезидент?

- Има поне 5 причини. Кандидатирам се, защото ДПС променя историята с тази стъпка. Повече от 30 години отстоявахме правото си на свобода, правото да избираме и бъдем избирани, да бъдем такива, каквито сме и да уважаваме различния.  

Кандидатирам се, защото вярвам в демокрацията, но и смятам, че ДПС има още много да допринесе за нея.

Кандидатирам се, защото сме много, знаем как, имаме уменията.

Кандидатирам се, защото разчитам подкрепата на хората, които във всяко едно населено място ни приемат с толкова много обич и топлина. И които също като нас изповядват философията на заедността и единството на нацията.

Кандидатирам се, защото разчитам на подкрепата на Обединена Европа. Политиците в България често се оправдават с фразата "От Европа така казаха". Нас няма да ни чуете да се крием зад подобни думи. Защото за нас Европа не е абстракция. Ние сме Европа, ние участваме в определянето на дневния ред на Европа. Ние сме в нейните институции, ние вземаме решенията.

Затова разчитам на подкрепата на моите колеги и приятели, които вярват в нашите сили и възможности, знаят потенциала ни. Затова с г-н Мустафа Карадайъ имаме самочувствието да бъдем кандидатите за президент и вицепрезидент на България.

- Как си обяснявате факта, че в Европа ДПС получава огромно признание - Вие, Илхан Кючюк, Антоанета Асенова, Атидже Вели заемете ключови постове. А у нас Движението е неглижирано и наричано статукво?

- Знаете ли на колко години е либералната партия на Фландрия - фламандската част на Белгия? На 175. И, когато кажем на колегите, че за нас, 30-годишната либерална партия на България, някой казва, че сме били статукво, те ни се смеят. Какво статукво сме ние? Какво статукво са тези 30-годишни хора, които са с нас по площадите и в залите? Те сега са се научили, сега започват.

Не, ние не сме минало, не сме статукво. Ние сме бъдещето на България - всички ние заедно. И точно това искаме да кажем на хората в България - дошло е време всички ние да бъдем оценявани по критериите на модерна Европа и да получаваме у нас същото признание, каквото имаме в обединена и модерна Европа.

Не случайно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ започна своята предизборна кампания от Брюксел. Той бе посрещнат от комисари, членове на Европейския парламент, от премиер-министри. И всички те са негови приятели. Председателят на ДПС е част от европейската общност на либералните партии.

- Мнозина смятат, че президентската институция няма достатъчно правомощия, а вицепрезидентът има само представителна, декоративна функция. Вашият отговор?

- Като смятат така, защо се кандидатират? При това за втори мандат. Не, президентската институцията не е лишена от смисъл. Напротив - тя е част от държавността в нашата Родина България. Тя е полето, на което политическите партии със своите идеологически различия и програми да постигат съгласие по националните цели и приоритети. Полето, на което различните институции да постигат съгласие за преодоляването на кризи.

В Конституцията пише, че вицепрезидентът подпомага президента. Но това изобщо не е малко. Даже е ужасно много. Вицепрезидентът не е декорация. Той е лице и водач на каузи, важни за страната ни. Една от тях е каузата за демографското развитие на България.

Приляга му на вицепрезидентът да започне трудния, дълго отлаган, болезнен и тъжен разговор за демографската катастрофа. Вицепрезидентите досега казваха, че работят с българите в чужбина. Но нито един от тях не зададе въпроса защо тези българи са в чужбина? Какво ги накара за изберат този път? Никой не зададе още по-важния въпрос: Какво трябва да свършим като държава и нация, за да направят тези българи другия избор - да се върнат. Какво трябва да сторим, за да изберат българите в България да останат тук.

Затова ние с г-н Мустафа Карадайъ ще съберем всички около една маса по темата - къде бърка страната, защо младите си тръгват, как да преодолеем тази криза. Като първа стъпка от това г-н Мустафа Карадайъ вече предложи нова национално обединителна кауза - безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България. Така българските деца ще се образоват и социализират от най-ранна детска възраст, ще се възпитават в ценности и любов към Родината. А заедно с голямата ни кауза - достигане на средните европейски стандарти на живот у нас тук и сега, не някога в бъдещето, смятаме, че можем да дадем решения за справянето с този тежък проблем.

- По време на обиколките си в страната многократно подчертавате, че ще бъдете двигател на каузи. Кои са Вашите каузи?

- Ще съм инициатор на каузата за българското културно и историческо наследство да стане част от европейското и световно културно наследство. Да намери своето заслужено и достойно място на европейската карта на културното наследство. Днес всеки модерен европеец се чувства длъжен да посети Акропола.

Е, нека направим така, че всеки модерен европеец да се чувства длъжен да дойде в България и да посети Плиска и Велики Преслав, да види Мадарския конник, Шуменската крепост, най-старото обработено злато в света - варненското, да усети енергията на Кабиле, да се докосне до невероятната култура на траките в Долината на тракийските владетели. Нека направим така, че да дойде в Асенова крепост и да разбере, че цар Иван Асен ІІ е начертал европейския път на България още преди европейския Ренесанс. Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи прага и на Томбул джамия. Ще го посрещнем, нали? За да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров.

- Издигнахте като своя кауза българският трибагреник да се вее над всяка обществена сграда в България защо?

- Не само - каузата ми е българският трибагреник да се вее над всеки университет, училище, детска градина, над всеки български дом. Толкова е тъжно да видиш, че има общини в България, в които няма трибагреник дори пред кметството.

Отива му на вицепрезидентът да подеме такава кауза. Вярвам, че президентската институция в България може да бъде изпълнена със съдържание. Може да даде каузи на българския народ, необходими за изграждането на държавността. И трибагреникът над всеки дом е една от тях.  

- Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган посъветва депесарите винаги да бъдат една крачка напред, но не повече. Не прави ли ДПС в момента прекалено голяма крачка?

- Крачката, която правим в ДПС с издигането на председателя на Движението Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, е голяма. Но с нея показваме, че в България вече наистина има демокрация от нов тип, в която всеки има право да избира и да бъде избиран. Това е знак към обществото, че ние надграждаме това, което сме правили повече от 30 години.

 Сега е времето в ДПС да покажем и още нещо - какво могат младите, какво могат жените. Затова участвам в нашата кандидат-президентска двойка, това е моята роля - да покажа какво могат жените. ДПС е партията, която има силата, самочувствието, компетенциите и възможностите да направи така, че да подредим страната - от Народното събрание и президентството по най-малката община, за да живеем в една просперираща държава, в която да се гордеем.

Ние с г-н Карадайъ ще бъдем силните президент и вицепрезидент на България. Убедени сме, че партията която ни издига е абсолютно готова да поеме тази отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай