Ето какъв ще е кандидатът на ДПС за президент

ЦС с призив за нетърпимост към газенето на Конституцията и отстояване на гражданските права

Ето какъв ще е кандидатът на ДПС за президент | StandartNews.com

Кандидатът на ДПС ще бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма. Това са част от критериите за номинация, одобрени от Централния съвет на ДПС.

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент на Републиката, реши Движението за права и свободи на свое онлайн заседание на Централния съвет. На него бяха одобрени  критерии и процедура за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година.

По време на заседанието бе направен анализ на актуалната политическа ситуация по области и бе приета декларация, която осъжда остро всяко погазване за Законите на страната и Конституцията на Републиката.

Ето целия текст на декларация на ДПС:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на ЦС на ДПС

Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри.

На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век.

Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите.

Целта беше сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права.

ДПС сезира компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай.

ДПС постави въпроси и отправи питания и до министър Рашков, който си позволи да не отговори. Независимо от това, че в рамките на 46-ото Народно събрание не бяха получени отговори от министъра, ДПС ще продължи и в 47-ото Народно събрание да поставя тези въпроси и ще поиска министърът да понесе своята отговорност.

Защото само така всички ние можем да защитим демокрацията. Само така можем да покажем, че комунистическият режим е безвъзвратно отминал.

Единствено и само демокрацията може да ни даде свободата и да гарантира правата ни.

Затова всички сме призвани да защитаваме демокрацията. Изборите трябва да бъдат свободни, честни и демократични. Гражданските и политическите права на българските граждани трябва да бъдат защитени и гарантирани.

ДПС ще наблюдава внимателно този процес и няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната.

Обръщамe се към всички български граждани да бъдат смели и открито да се противопоставят на беззаконието и своеволията на самозабравили се министри. Демокрацията зависи от всеки един от нас и ние трябва да сме отговорни пред бъдещето на страната си.

София,

24.09.2021г.

                                                         

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай