Демократична България с 5 варианта за президент

Ето обсъжданите от тримата лидери номинации

Демократична България с 5 варианта за президент | StandartNews.com

Пет варианта за президент обсъжда Демократична България. Това съобщиха източници от коалицията на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов, след като в четвъртък стана ясно, че най-обсъжданото в ДБ име - Лозан Панов, се отказва от надпреварата.

№ 1 в списъка е депутата от ДБ в 45-ото и 46-ото НС д-р Александър Симидчиев. Името му сериозно се завъртя, след като Цецка Бачкова не отрече кандидатурата му. На въпрос той ли ще е номинацията на коалицията Бачкова заяви, че "Демократична България" ще има кандидат-президентска двойка.

Обсъждат се кандидатури, водят се разговори, ние сме все пак обединение от три различни партии и трябва да си дадем време за дебати във всяка една от партиите и да се говори с кандидатите, които са предложени", заяви Бачкова в интервю за БНТ.

Според ръководството на ДБ Симидчиев бил идеален вариант, особено, ако ГЕРБ заложи на един от тримата спрягани медици - проф. Асен Балтов, проф. Григор Горчев или ген. Венцислав Мутафчийски.

Конституционният съдия Екатерина Михайлова е второто име в списъка на ДБ. Тъмносини ветерани изтъкват качествата й като юрист и политик, устоял на изключително тежки битки в края на 90-те. Михайлова може да привлече електорат на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ, тъй като старите седесари имат сантимент към нея. Тя бе лидер на съюза след Костов.

Трети в списъка е историкът Веселин Методиев - емблематично лице за десницата от времето на Иван Костов до днес. Той е сред основателите на ДСБ.

Следва дипломатът Стефан Тафров, чието име от месеци се споменава за "Дондуков" 2. Десните разчитали, че като дипломат, при това пълна противоположност на Румен Радев, той може да сбера широка подкрепа.

Много номинации за поста имала и оперната прима Александрина Пендачанска. В Демократична България вярват, че тя може да привлече вота на българите в чужбина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай