Понеделник,

Броим всяка пита кашкавал на изборите?

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
515
Броим всяка пита кашкавал на изборите?
A
A
A

Броенето на всяка разписка от машините за гласуване на предстоящите избори на 14 ноември не е добра идея, заяви пред бТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той каза, че това броене на всички разписки е все едно Агенцията по храните (БАБХ) да проверява всяка пита кашкавал, преди тя да бъде изложена на щанда в магазина.

„Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза Томов.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол.

Според него избори 2 в 1 ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада, като по-голяма такава няма да е отрицателна изненада.

При нарастващия брой болни от коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции, предупреди говорителят на ЦИК. Никой не бива да бъде лишен от правото си на глас, каза той, и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласува с подвижна урна.

"За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини, не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търси алтернативно решение“, коментира Томов.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com