ВАС отхвърли жалбата с/у машините за евровота

Върховният административен съд заседава по жалба на фирма „Българските машини за гласуване“

ВАС отхвърли жалбата с/у машините за евровота | StandartNews.com

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване" срещу избора на "Сиела Норма" за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 хил. машини за гласуване за изборите за Европейския парламент на 26 май, съобщи БНР.

Днес състав на Върховния административен съд заседава по жалбата на фирма „Българските машини за гласуване“, която ЦИК отстрани от процедурата за избор на доставчик на машини за вота за Европейски парламент и избра фирма „Сиела“.

Със свое решение преди празниците ЦИК определи за победител в процедурата за осигуряване на машини за 3 хил. секции фирма "Сиела", както защото единствена е отговорила на финансовото условие – да се вмести в бюджет от 7 и половина млн. лева, така и защото отговаряла на техническите условия. Според жалбоподотеля – „Български машини за гласуване“ – нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия.

"Фирма "Информационно обслужване", която е направила тези спецификации, ги е направила така, че те да не могат да бъдат изпълнени за седем дни. Специалистът Александър Станев, който е представител на "Информационно обслужване" и той е писал тези ужасни технически изисквания, твърди, че би трябвало по негова идея да бъдат сложени в машината. "Бил Гейтс да дойде, за тези седем дена не може да ги вкара в машината", твърди Александър Чобанов, управител  на „Български машини за гласуване“.

С твърденията му не се съгласиха Ивайло Ивков, който представляваше ЦИК пред Върховния административен съд, и беше категоричен: "Според мен, жалбата е абсолютно неоснователна, недоказана. Трябва изцяло да се отхвърли, а защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект. Това е демократичната държава".

Изборният кодекс изисква по тези дела решенията да се произнасят в тридневен срок от образуването им, което означава, че ВАС трябва да обяви дали изборът на доставчик на машини за евроизборите е законосъобразен най-късно на 2 май 2019 г., но заради утрешния почивен ден яснота има още днес.

В очакване на решението на съда вицепремиерът Томислав Дончев декларира: "Полагаме – разбира се, Централната избирателна комисия с наше съдействие, всички усилия да има машинно гласуване, както пише в Кодекса". Дончев коментира темата за машинното гласуване пред журналисти в Съдебната палата. Той даде показания по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Жалбата на "Българските машини за гласуване“ срещу отстраняването ѝ от процедурата беше подадена два дни след като ЦИК определи за победител фирма „Сиела“. Обществената поръчка е за 3000 cпeциaлизиpaни ycтpoйcтвa c инcтaлиpaн coфтyep зa eлeĸтpoннo мaшиннo глacyвaнe, както и за логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Освен фирмата-победител и фирмата, обжалващата процедурата, документи подаде и Lex.bg, но за победител беше обявена "Сиела Норма" с аргумент, че само тя отговаря на условието – максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7,5 млн. лева без ДДС.

В края на деня – на 25 април, дойде и жалбата, по която в спешен порядък се произнесе Върховният административен съд. Пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев беше категоричен, че са били спазени всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и във връзка с техническите спецификации и условията за машинното гласуване: "Считам, че не би следвало нашето решение да бъде отменено – то е законосъобразно – за избор за изпълнител, но все пак нека да оставим съда на неговата преценка дали всичко е спазено като процедура или не".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай