Сова Харис: ГЕРБ е с малка преднина пред БСП

От лидерите на политическите партии с най-високо доверие - 32,6% - се ползва Бойко Борисов

Сова Харис: ГЕРБ е с малка преднина пред БСП | StandartNews.com

Дни преди предстоящите избори за Европарламент подкрепата за двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП продължава да е много близка, с малка преднина за ГЕРБ, показва представително проучване на агенция "Сова Харис", показано по БНТ. В анкетата са включени 1000 български граждани. Проучването е направено със собствени средства в периода между 8 и 13 май.

Минимален превес от 0,8% има управляващата партия ГЕРБ. Тази разлика обаче е в рамките на допустимата статистическа грешка. От "Сова Харис" отбелязват, че ГЕРБ залагат на позитивна кампания с примери за добри резултати от своето управление.

Според агенцията привличането на СДС и други десни формации се очертава като успешен ход, тъй като свързва центристка формация като ГЕРБ с дясното политическо пространство.

В кампанията си БСП залага на развитието на обстановката вътре в страната и набляга на корупцията, коментират от "Сова Харис".

Третата партия със сигурно присъствие в следващия Европарламент е ДПС. Заради самостоятелното участие на партиите от "Обединени патриоти", "Воля -българските родолюбци" има реални шансове да е четвърта политическа сила, показва проучването. На този етап от патриотичната коалиция се откроява кампанията на ВМРО.

От лидерите на политическите партии с най-високо доверие - 32,6 на сто се ползва Бойко Борисов, процентът недоверие към него е 58 на сто. На второ място се подрежда лидерът на БСП Корнелия Нинова - с 23,4% доверие и 68,6 на сто недоверие.

На въпрос как скандалът с апартаментите на властта ще се отрази на начина на гласуване, най-висок процент 43,5 смятат, че няма да има ефект. Близо 21% казват, че това ще ги накара да гласуват, около 13 на сто, че няма да гласуват.

21,5 % от анкетираните заявяват, че подадените оставки ще възстановят доверието на избирателите в управляващата партия, но 63% са на противоположното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай