Неделя,

Приключва доставката на бюлетини за евроизборите

От: Редактори -
147
Приключва доставката на бюлетини за евроизборите
A
A
A

Подготовката за насрочените в неделя избори за Европейски парламент върви нормално и сроковете за организацията им се спазват. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Днес ще приключи доставянето на бюлетините до всички районни избирателни комисии. Предстои и разпределението на машините за гласуване, които ще бъдат разположени в 3000 секции в цялата страна.

Андреев даде подробности за начина за машинното гласуване, което ще става чрез специална карта. Избирателите ще я получават от член на секционната комисия и с нея ще могат да активират машината. След като направят своя избор и го потвърдят, машината ще отпечатва разписка, която ще се пуска в специална кутия в секцията.

Картата за машинно гласуване служи, за да не се позволява на един избирател да гласува повече от веднъж, както и да се гарантира, че с една карта няма да гласуват повече избиратели. Във всяка секция ще има три карти за електронно гласуване, за да се осигури непрекъсваем процес.

Говорителят на ЦИК даде пояснение и за гласуването с хартиените бюлетини, като напомни, че избирането на преференция не е задължително. „Бих препоръчал на избирателите добре да сгъват бюлетината, за да не се отвори в кутията и да се види вотът“, каза той.


Всички новини от категория Евроизбори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички