Приключва доставката на бюлетини за евроизборите

Предстои и разпределението на машините за гласуване, които ще бъдат разположени в 3000 секции в цялата страна

Приключва доставката на бюлетини за евроизборите | StandartNews.com

Подготовката за насрочените в неделя избори за Европейски парламент върви нормално и сроковете за организацията им се спазват. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Днес ще приключи доставянето на бюлетините до всички районни избирателни комисии. Предстои и разпределението на машините за гласуване, които ще бъдат разположени в 3000 секции в цялата страна.

Андреев даде подробности за начина за машинното гласуване, което ще става чрез специална карта. Избирателите ще я получават от член на секционната комисия и с нея ще могат да активират машината. След като направят своя избор и го потвърдят, машината ще отпечатва разписка, която ще се пуска в специална кутия в секцията.

Картата за машинно гласуване служи, за да не се позволява на един избирател да гласува повече от веднъж, както и да се гарантира, че с една карта няма да гласуват повече избиратели. Във всяка секция ще има три карти за електронно гласуване, за да се осигури непрекъсваем процес.

Говорителят на ЦИК даде пояснение и за гласуването с хартиените бюлетини, като напомни, че избирането на преференция не е задължително. „Бих препоръчал на избирателите добре да сгъват бюлетината, за да не се отвори в кутията и да се види вотът“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай