Нинова предаде най-милото на БСП - червения цвят

Лявата формация у нас е Коалиция за България, казва Румен Петков

Нинова предаде най-милото на БСП - червения цвят | StandartNews.com
  • Лявата формация у нас е Коалиция за България, казва Румен Петков
  • Водим битка за енергийна справедливост, носим послание за принадлежност към род и родина

- Г-н Петков, „Коалиция за Бъгария“ излезе на изборите за европейски парламент с предложение за създаване на 10-годишна програма за догонващо развитие. Защо се налага да бъде приета?
- За съжаление ние изостанахме дори от Румъния. В момента сме в дъното на класацията. Нашите правителства и парламенти от 2010 г. насам говорят за усвояване на еврофондовете. Останалите 27 държави говорят за инвестиране. Това, че някой усвоява парите в България, е вън съмнение. Но този някой не е сред седемте милиона нормални българи.
- Какво включва догонващото развитие?
- Поне три неща. Първо - специална инвестиционна програма, която да гарантира динамично развитие на регионите. И до ден днешен не знаем къде на регионално ниво са тези 9 милиарда евра, които са влезли от 2008 г. Оставаме единствената държава, в която проблемите между регионите се задълбочават. Второ - специална програма, която да гарантира бъдещето на завършилите висше образование в България. 5-годишна данъчна ваканция. И трето - настояваме ЕС да формира фонд "Бебе" за децата, които се раждат в България, Румъния и останалите страни в драматично демографско състояние.
- Как защитавате тази идея?
- Във всеки български гражданин, който е отишъл да работи в Европа и да създава брутен вътрешен продукт в страна от ЕС, българската държавата е инвестирала по около 2000 лева - за здравеопазване, за образование и др. Отчитайки броя на сънародниците ни, които живеят в Европа, България е инвестирала в ЕС към 400 милиарда евро. На тази база искаме създаването на европейски фонд "Бебе", за да подпомогнем раждаемостта и да решим проблема с демографската криза. Имаме 500 села с до 10 жители.
- И други партии започнаха да говорят за икономическо развитие. ДПС вече са подготвиха програма за ускорено развитие. Вицепремиерът Томислав Дончев излезе с концепция за икономическа трансформация от производство на ишлеме към производство на стоки с висока добавена стойност. Дошло ли е времето за нова кръгла маса, посветена на икономическото развитие на България и възможно ли е това?
- Ние отдавна настояваме за широк експертен и политически диалог, който да мотивира необходимостта от силно участие на държавата в развитието на икономиката. От 5 години настояваме да се създаде Държавен инвестиционен фонд. Хубаво е, че сега това се подкрепя и от г-н Дончев, и от представители на други политически сили. Ние казваме, че е нужна повече държава в икономиката.
Ако не разбираме, например, че сегашната концесионна политика на държавата е престъпление към сектора, значи нищо не разбираме. В момента министърът на транспорта с ентусиазъм обявява, че приключва концесионирането на летище "София", БСП мълчи и така го подкрепя. А приходите от концесионни такси в бюджета са между 1,1 и 1,3 % годишно. При положение, че само три от фирмите, които се занимават с концесионирането на подземните ни богатства, печелят милиарди годишно. Това показва, че правителствата в годините са имали престъпно отношение към консеционната политика.
Второ, ние от „Коалиция за България“ се борим за енергийната справедливост.
- Какво означава това?
- Два примера са крещящи. Марица 1 и Марица 3 - голямото престъпление на Иван Костов в енергетиката. Продаде ги в края на мандата си. Настояваме сделките да се атакуват пред Европейската комисия, защото купуваме тока от Марица 1 на 180 лв., а от Марица 2 на 77 лв. Едни и същи въглища, една и съща технология, един и същи фонд "Работна заплата". Какво диктува тази разлика? Освен това, ние плащаме вредните емисии на тези тецове. Така убиваме въгледобива. „Коалиция за България“ е единствената, за съжаление, политическа сила, която се бори за спасяването на въгледобива. Защото това е начинът да нормализираме цената на тока и за нормализираме на отношенията потребител - Марица 1 и Марица 3. С тази безумна цена НЕК ще фалира.
Искаме да спасим и химията. "Неохим" и "Агрополихим" са в изключително тежко положение поради неаргументираните и необосновани аргументи на Европейския съюз. ЕС налага вредни емисии на химическите производители и това удря най-силно "Неохим" и "Агрополихим" и ще трябва да затворим тези предприятия, за да си внасяме торове от Турция, Грузия, Русия, които, смея да твърдя, са и по-некачествени. Ще убием нашето производство.
- Европейски дебат така и не се проведе в кампанията. Всички дискусии бяха на тема какво ще се случи след 26 май - ще има ли чистки в партиите, ще има ли програмен кабинет, възможни ли са предсрочни избори...Вие какво мислите?
- Това ни е проблемът - като дойдат европейските избори, ние мислим за българските парламентарни. И обратното, като винаги бъркаме резултата. Българинът трябва да разбира, че на 26-ти трябва да излезе да гласува срещу този перверзен двуполюсен модел. Макар, че моделът, всъщност, е еднополюсен. По сделката за F-16 само ние настояваме за мораториум, БСП си мълчи услужливо. По концесионирането на летище "София" БСП пак си мълчи услужливо. Четири месеца не осъществява парламентарен контрол на това правителство.
- Това е един от белезите на кампанията - отсъствието на БСП, мълчанието й. Как си го обяснявате?
- Ако вие не ходите два дни на работа, ще ви уволнят, нали? А депутатите от БСП 4 месеца не ходят на работа. Това е цинизъм към хората, които са ги пратили в парламента. Същественият въпрос: от какво живеят, виси без отговор. В Добрич бяхме на среща с проф. Боян Дуранкев и Ивайло Калфин. И един човек от залата заподозря, че живеят или от рушвет, или от кражби. А друг го коригира - и от двете. Нормален човек няма как да си плаща парното, тока, водата, храната, да се грижи за децата си, ако не ходи на работа. Случаят е циничен, защото г-жа Нинова гарантира на късния Борисов комфорт, какъвто не е имал късният Живков. Там поне Георги Атанасов като министър-председател се отчиташе пред Народно събрание, пред Политбюро, пред ЦК. Борисов на кого се отчита, освен на себе си?
- Битката за патриотичния вот е най-ожесточена. За него се борят ВМРО, НФСБ, "Атака", ВОЛЯ,  включително и вие. Как ще успеете?
- В тях няма нищо патриотично. В сегашния европарламент са Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Тези двама наши изтъкнати евронационалисти какво свършиха? Аз твърдя - нищо. Може ли една партия да живее 25 години, пишейки антицигански концепции, от които нито една не се е състояла?! Може ли да излезеш и да излъжеш по най-циничния начин българските граждани, че ще сложиш във всяко село полицай?!
„Коалиция за България“ е силен изход от това положение. Тя залага на посланието за принадлежност към род и родина. От нашите кандидати 7 са хабилитирани лица и са имали възможност за реализация и развитие на научната си кариера в чужбина, но са останали тук. Водачът на листата ни - проф. Боян Дуранкев е преподавал и в Щатите, и в Германия, и в Австрия. Но е тук. Проф. Боян Киров е от водещите физици в академията на науките, доц. Георги Кючуков - водещ невролог в България. Всички те, включително младите ни докторанти, са имали възможност да отидат в чужбина. Но са избрали България. Гледам другите кандидати - една е много горда, че е стипендиант на Сорос и че живее в чужбина. Друга пък е още по-горда, че от 10 години е в Лондон. Нашата листа излъчва патриотизма, който ни липсва. Грозното крякане на патриотарството насажда омразата вече 30 години и води до всички тези ексцесии, на които сме свидетели.
- Мотото в кампанията на БСП е битката срещу корупцията. В същото време социалистите не са в парламента, напуснаха сдружението на общините, отказаха да влязат в КПКОНПИ. Водачът на листата им пък е с повдигнато обвинение. Какъв знак е това?
- Когато предупредихме, че в този си вид антикорупционното законодателство и поредният антикорупционен орган няма да бъдат ефективни, но могат да бъдат използвани, никой не се вслуша. Но БСП смая света като отказа да влезе в орган за борба с корупцията. Добър, лош, законът така е казал. Но с отказа си БСП заяви на публиката: нас корупцията не ни интересува. По този начин казаха на управляващите: вие си правете, каквото искате - евтини апартаменти, асансьори в хола, къщи за гости... ние няма да се занимаваме с вас, но и вие няма да се занимавате с нас. За корупция някой да е разследван от БСП? Не е.
Затова казвам, че БСП и ГЕРБ са едната страна на монетата. БСП съзнателно провежда политика на слугинаж към ГЕРБ. И негласуването обслужва това.
- БСП ви обвини, че сте откраднали името „Коалиция за България“. Как ще отговорите?
- Защо да крадеш нещо, което се намира на главната улица. Оставям настрана факта, че ние сме го създали. Това ръководство на БСП се отказа не само от „Коалиция за България“, то се отказа от червения цвят. Цялата им пропагандна кампания е в синьо. Разбирам зависимостта на г-жа Нинова от Иван Костов, но да предаде символа на БСП, цвета, който партията носи повече от 100 години, е много грозно. Това отвращава. Само преди дни чухме с проф. Дуранкев хората в Асеновград - те изпитват неприкрито отвращение от това, казват, че БСП вече не е тяхната партия.
Лявата формация в България е „Коалиция за България“. И дадох примерите - и за участието на държавата в икономиката, и за концесионирането.
- Мотото на кампанията ви е "Битката за България". От какво трябва да бъде спасена страната?
- Освен битката за енергийна справедливост, водим и битката за мир. 74 години след Втората световна война мирът вече е даденост. Някой обещава морска база Атия. В мига, в който тя стане ударен инструмент срещу Русия, трябва да е ясно, че туризмът в България приключва. И затова ние от „Коалиция за България“ казваме - Европа ключов фактор в диалога, сваляне на санкциите срещу Русия, диалог и ефективни решения.
- Вие сте единственият партиен лидер, който се постави не на първа, а на последна позиция в листата. Защо?
- В нашата листа 9 от кандидатите са до 35-годишна възраст, излъчват енергия, сила, компетентност. Но съм в листата, за да се знае, че нося отговорността за изборите. За мен е цинизъм да кажеш тази листа не е моя -  отговорността е на националното ръководство. Това е вулгарно политическо поведение.
- Прогнозата ви за 26-ти?
- Не играя тото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай