Петък,

Барометър: 6-7 депутати ГЕРБ, 5-6 БСП, 2-3 ДПС

От: Редактори -
131
Барометър: 6-7 депутати ГЕРБ, 5-6 БСП,  2-3 ДПС
A
A
A

Превес на ГЕРБ  пред  БСП и затвърждаване на подкрепата за ВМРО показва изследване на "Барометър България" по метода на телефонното интервю, направено между  20 и 22 май сред 706 души на възраст над 18 години и със собствено финансиране. Според него четири партии ще изпратят представители в Европейския парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите им, коментират от "Барометър България". Това според социолозите не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им.

Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9 на сто от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2 процента. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутати за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5 на сто от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутати, посочват анализаторите, като уточняват, че трябва да се има предвид, че социологическите прогнози и проучвания сред традиционния им електорат са трудни поради спецификата му - географска разпокъсаност в малки населени места.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти и подкрепа им нараства до 8,3 на сто от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента. Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и, ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат, смятат от "Барометър България".

Тяхната прогноза е 6-7 евродепутати за ГЕРБ, 5-6 -  за БСП,  2-3 - за ДПС и 1-2 за ВМРО.

Социолозите отбелязват, че прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с "не се интересувам" - факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към всекидневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния 24 май.

С наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8 на 37,5 процента, но и на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7 на сто на 33,6 процента, за сметка на колебаещите се - от 36,7  на 28,9 на сто.

По всяка вероятност избирателната активност ще остане относително ниска - 37,5 на сто, като делът на колебаещите се намалява на 28,9 процента.


Всички новини от категория Евроизбори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички