Неделя,

Засилени проверки на биохрани по празниците

От: Мартина Суботинова -
254
Засилени проверки на биохрани по празниците
A
A
A

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията.

От Комисията за защита на потребителите допълват, че по думи на председателя на институцията Димитър Маргаритов за предаването „Тази събота“ по bTV потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, като с особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. От КЗП уточняват, че в съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци.

Маргаритов е съобщил още, че в момента се провежда и кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят на КЗП съветва потребителите:

- да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;

- при обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;

- при пазаруване на хранителни стоки от интернет, могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;

- да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията