За Благовещение - лаврак на грил и салата със спанак

Приготвят се ястия с риба, коприва, лапад или спанак

За Благовещение - лаврак на грил и салата със спанак | StandartNews.com

На Благовещение се разрешава консумацията на риба и растителна мазнина. На трапезата задължително се слага и пита. Приготвят се ястия с коприва, лапад или спанак, тъй като се вярва, че на Благовец трябва всеки да хапне нещо зелено за здраве.


Лаврак на грил

Продукти: лаврак - 400 г, зехтин - 2 - 3 с.л., сол - 1/2 к.л., черен пипер - щипка, лимони - за гарниране, лимонов сос

Приготвяне: Рибата се почиства добре от люспите и вътрешностите. Не отстранявайте главата.
Измива се хубаво с вода и се отцежда. Лавракът се посолява със сол и черен пипер както отвън, така и в коремчето. Намазваме със зехтин и се оставя да престои така минимум 30 минути, за да се овкуси. 
Печем на предварително загрят грил скара от двете страни до готовност. При необходимост по време на печенето намазвайте рибата със зехтин. При сервиране гарнирайте печената риба с резен лимон.

Салата с бейби спанак и нахут

Продукти: 150 г нахут, 100 г киноа, 300 г чери домати, 1 краставица, 1 авокадо, 250 г бейби спанак, 2 стръка пресен лук, сол, черен пипер, зехтин, балсамов оцет, магданоз

Проготвяне: Нахутът се сварява предварително и се оставя да изстине(може да се използва и от консерва готов). Може да се използва и консервиран. Киноата се изплаква и също се сварява, след което се отцежда.
Авокадото се почиства и заедно с краставицата и чери доматите се нарязват.
Спанакът се измива и всички продукти се смесват. Салатата се поръсва с нарязаните магданоз и лук и се овкусява с подправките, зехтин и оцет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай