Вторник,

Важно ли е да е българско и какво още движи избора ни в магазина?

От: Стандарт -
181
Важно ли е да е българско и какво още движи избора ни в магазина?
A
A
A

В разгара на пролетта и в духа на предстоящото лято, съвсем естествено изпитваме желание за повече разходки на чист въздух сред природата и излагане на топлите слънчеви лъчи. Повишаването на температурите навън въздейства благоприятно както на ума, така и на тялото ни, което пък търси разнообразието на по-леките храни, на плодове, зеленчуци и любими вкусове, характерни за сезона. Изкушени да напълним не само количките със седмичното пазаруване, но и кошниците за пикник, си задаваме въпроса какво е важно за нас като потребители, изправени пред изобилието от стоки в големите търговски вериги.

Какви са основните критерии при избора на плодове и зеленчуци, например?

Проучване на международната агенция KANTAR, по поръчка на BILLA България (март, 2021 г.), очертава ключовите очаквания на хората, пазаруващи плодове и зеленчуци в големите хранителните магазини. Резултатите показват, че потребителите държат на постоянното качество (96%), отличния вкус (95%) и българския произход (88%) на продуктите от тази категория, които избират да поставят в своята кошница. Заедно с това, за тях са важни свежестта на продуктите, придружени от разумната цена и разнообразието от предложения.  

Всичко това виждаме отразено в подхода на BILLA България в категория „плодове и зеленчуци“, където доминира българският асортимент, отгледан в най-плодородните части на страната, свеж и сезонен, изминал по-кратък път до рафта в магазина.

Причината е, че веригата превръща сътрудничеството с местния бизнес в свой приоритет още със стъпването си на българския пазар. Към момента, броят на родни доставчици, с които BILLA работи, е над 670. Те доставят над 85% от асортимента във всички нейни магазини у нас и обхващат всички ключови хранителни категории – сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и месни деликатеси, основни храни, суровини за прясно изпечения на място хляб в Пекарната на BILLA.  „По-хубаво от българското няма“ е послание, което компанията активно налага с действията си.

Философията за партньорство с родните производители заляга и в основата на разработването на собствените марки на веригата, която тя успешно развива през последните години. Общият им брой към момента е 23, а сред тях са утвърдените имена Clever, BILLA, BILLA Premium, BILLA Bio. Те все по-често попадат в потребителската кошница, като съзнателен избор, обусловен от отличното качество и вкус и достъпната цена.

Над 50% от артикулите, част от собствените марки на BILLA, са родно производство – да вземем за пример най-достъпната от тях, Clever (54%). Веригата се гордее изключително много и с двата свои бранда, в които артикулите са със 100% български произход. Това са BILLA Градини, който гарантира чисти от пестициди и пресни плодове и зеленчуци, и Българска ферма, който обезпечава висококачествено месо. 34% от био продуктите с марка BILLA Bio също са произведени в страната. Сходно е съотношението при артикулите на бранда  BILLA – 30% от тях се доставят от местни фирми и предлагат висок клас продукти на достъпна цена, а 12% от артикулите с етикет BILLA Premium са с роден произход.

В резултат на дългогодишната политика на компанията и многобройните успешни партньорства с местни производители, на рафтовете в магазините на BILLA, клиентите могат да избират от плодове и зеленчуци от собствената марка BILLA Градини, включени в програма за контрол на пестицидите, както и от други български производители, отгледани в над 180 градини и оранжерии в страната; над 85% колбаси и месни деликатеси българско производство; над 73% артикула сирена и кашкавали, произведени в България; над 70% прясно свинско, над 80% прясно пилешко и птиче месо, както и артикули под собствена марка Българска ферма.

BILLA България продължава да се стреми към разрастване на списъка със свои местни партньори. Тя оказва подкрепа на родните производители и съдейства за създаване на допълнителни стимули за тяхното развитие, но заедно с това се ръководи от вярата в добрия вкус, чистия произход и уважението към качествената храна, която предлага на нарастващия брой потребители, част от своето голямо семейство.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички