Важно ли е да е българско и какво още движи избора ни в магазина?

Към момента BILLA работи с над 670 български доставчици, които доставят над 85% от асортимента във всички нейни магазини

Важно ли е да е българско и какво още движи избора ни в магазина? | StandartNews.com

В разгара на пролетта и в духа на предстоящото лято, съвсем естествено изпитваме желание за повече разходки на чист въздух сред природата и излагане на топлите слънчеви лъчи. Повишаването на температурите навън въздейства благоприятно както на ума, така и на тялото ни, което пък търси разнообразието на по-леките храни, на плодове, зеленчуци и любими вкусове, характерни за сезона. Изкушени да напълним не само количките със седмичното пазаруване, но и кошниците за пикник, си задаваме въпроса какво е важно за нас като потребители, изправени пред изобилието от стоки в големите търговски вериги.

Какви са основните критерии при избора на плодове и зеленчуци, например?

Проучване на международната агенция KANTAR, по поръчка на BILLA България (март, 2021 г.), очертава ключовите очаквания на хората, пазаруващи плодове и зеленчуци в големите хранителните магазини. Резултатите показват, че потребителите държат на постоянното качество (96%), отличния вкус (95%) и българския произход (88%) на продуктите от тази категория, които избират да поставят в своята кошница. Заедно с това, за тях са важни свежестта на продуктите, придружени от разумната цена и разнообразието от предложения.  

Всичко това виждаме отразено в подхода на BILLA България в категория „плодове и зеленчуци“, където доминира българският асортимент, отгледан в най-плодородните части на страната, свеж и сезонен, изминал по-кратък път до рафта в магазина.

Причината е, че веригата превръща сътрудничеството с местния бизнес в свой приоритет още със стъпването си на българския пазар. Към момента, броят на родни доставчици, с които BILLA работи, е над 670. Те доставят над 85% от асортимента във всички нейни магазини у нас и обхващат всички ключови хранителни категории – сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и месни деликатеси, основни храни, суровини за прясно изпечения на място хляб в Пекарната на BILLA.  „По-хубаво от българското няма“ е послание, което компанията активно налага с действията си.

Философията за партньорство с родните производители заляга и в основата на разработването на собствените марки на веригата, която тя успешно развива през последните години. Общият им брой към момента е 23, а сред тях са утвърдените имена Clever, BILLA, BILLA Premium, BILLA Bio. Те все по-често попадат в потребителската кошница, като съзнателен избор, обусловен от отличното качество и вкус и достъпната цена.

Над 50% от артикулите, част от собствените марки на BILLA, са родно производство – да вземем за пример най-достъпната от тях, Clever (54%). Веригата се гордее изключително много и с двата свои бранда, в които артикулите са със 100% български произход. Това са BILLA Градини, който гарантира чисти от пестициди и пресни плодове и зеленчуци, и Българска ферма, който обезпечава висококачествено месо. 34% от био продуктите с марка BILLA Bio също са произведени в страната. Сходно е съотношението при артикулите на бранда  BILLA – 30% от тях се доставят от местни фирми и предлагат висок клас продукти на достъпна цена, а 12% от артикулите с етикет BILLA Premium са с роден произход.

В резултат на дългогодишната политика на компанията и многобройните успешни партньорства с местни производители, на рафтовете в магазините на BILLA, клиентите могат да избират от плодове и зеленчуци от собствената марка BILLA Градини, включени в програма за контрол на пестицидите, както и от други български производители, отгледани в над 180 градини и оранжерии в страната; над 85% колбаси и месни деликатеси българско производство; над 73% артикула сирена и кашкавали, произведени в България; над 70% прясно свинско, над 80% прясно пилешко и птиче месо, както и артикули под собствена марка Българска ферма.

BILLA България продължава да се стреми към разрастване на списъка със свои местни партньори. Тя оказва подкрепа на родните производители и съдейства за създаване на допълнителни стимули за тяхното развитие, но заедно с това се ръководи от вярата в добрия вкус, чистия произход и уважението към качествената храна, която предлага на нарастващия брой потребители, част от своето голямо семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай