Четвъртък,

Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розов домат от Харманли

От: Иван Ватахов -
316
Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розов домат от Харманли
A
A
A

Даниела Зайчева, управител на „Оранжерии Харманли“:

Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розовия домат от Харманли

Lidl е предпочитан партньор за нас от самото им влизане в България преди 10 години

„Оранжерии Харманли“ са част от семеен бизнес. Колко поколения се занимават със земеделие и какво стои в основата на запазването през годините на отношението към земята и земеделието?

Историята на „Оранжерии Харманли“ включва три поколения, които се занимават с отглеждане на зеленчуци. Началото поставя прадядото, а синът продължава традицията, модернизирайки и разширявайки качеството на грижата за зеленчуците. Любовта към земеделието продължава и днес. Нейните плодове раждат най-чудния харманлийски розов домат, чийто вкус не може да се обърка с никой друг. Това е така, защото в нашия регион имаме изключително висок брой слънчеви дни в годината и мека и топла зима. На други места в страната дори и в оранжерии е трудно или невъзможно да отглеждат розов домат през зимата. Съчетанието от грижата ни за зеленчуците и добрите климатични условия ни позволяват да произвеждаме целогодишно и да доставяме в цялата страна, както и да изнасяме за чужбина. Броят на хората, които се грижат за зеленчуците при нас е динамичен – от 200 достигаме до 500 по време на производствен пик.

Какво стои зад ръчния труд и грижата за растенията? Какво е по-специфичното при грижата за доматите?

Разчитаме основно на ръчния труд. Като започнем от връзването на китката, през колтученето, брането на доматите и стигнем до сортирането. Колтученето е характерен процес при отглеждането на доматите. Колтукът е издънка от централното стебло и ако не се премахне отнема от силата на растението и затруднява нарастването и доброто узряване на плодовете. Това е от най-важните операции при отглеждането на доматите, така че трябва да се извършва от човек, който познава устройството на растенията, за да прецени кое е листо и кое колтук. Стигаме до брането. То се извършва с ръкавици, за да не се наранят доматите и да достигнат до трапезата в отлично качество, така, както са откъснати от стръка. Сортирането също става на ръка по размери. Отглеждането на всички растения изисква грижи, но при доматите те са особено специфични.

Каква е ролята на подпочвените води в региона за отглеждането на доматите и краставиците? Доколко климатът и почвените особености оказват влияние върху вкуса на плодовете и зеленчуците?

Климатът в района на Харманли е изключително благоприятен за отглеждане на зеленчуци в оранжерии - броят слънчеви дни годишно и географското положение благоприятстват производството. Подпочвените води в района са чисти и богати на минерали. Качествените подпочвени води заедно със слънчевото греене правят вкуса на зленчуците от Харманли богат и разпознаваем. Наред с това се сертифицирахме по Global G.A.P., което ни помага за контрола върху качеството.

От колко години сте сертифицирани по Global G.A.P. процеси и какви предимства носи този сертификат за бизнеса ви?

В края на 2010 започнахме процедура по сертификация, а през 2011 получихме първия си сертификат. Почти 10 години работим, спазвайки изискванията на Global G.A.P. Освен, че ни помага за контрола на производството и повишава качеството на продукцията, той спомага и за изграждането на отлични, дългосрочни взаимоотношения с ключови клиенти както на местния, така и на международния пазар.

Успяхте ли през време на пандемията да продължите, без да прекъсвате работния процес?

Работата в оранжериите не е спирала по време на пандемията. Не беше съкратен нито един служител. Взехме изключително сериозни мерки - хигиенни и предпазни, за да ограничим възможността от заразяване или пренасяне на зараза по време на работа.

От колко време работите в партньорство с Лидл България и кои са ключовите предимства за вашия бизнес от това партньорство?

С Лидл България работим от около 10 години, почти от самото им влизане в България. В основата на успешното ни партньорство е отличната комуникация, прецизното планиране, плавната логистика на доставките и разбира се добрите партньорски взаимоотношения. Така че този комплекс от ефективни процеси прави Лидл България предпочитан партньор от нас.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички