Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розов домат от Харманли

Lidl е предпочитан партньор за нас от самото им влизане в България преди 10 години

Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розов домат от Харманли | StandartNews.com

Даниела Зайчева, управител на „Оранжерии Харманли“:

Три поколения земеделци съхраняват вкуса на розовия домат от Харманли

Lidl е предпочитан партньор за нас от самото им влизане в България преди 10 години

„Оранжерии Харманли“ са част от семеен бизнес. Колко поколения се занимават със земеделие и какво стои в основата на запазването през годините на отношението към земята и земеделието?

Историята на „Оранжерии Харманли“ включва три поколения, които се занимават с отглеждане на зеленчуци. Началото поставя прадядото, а синът продължава традицията, модернизирайки и разширявайки качеството на грижата за зеленчуците. Любовта към земеделието продължава и днес. Нейните плодове раждат най-чудния харманлийски розов домат, чийто вкус не може да се обърка с никой друг. Това е така, защото в нашия регион имаме изключително висок брой слънчеви дни в годината и мека и топла зима. На други места в страната дори и в оранжерии е трудно или невъзможно да отглеждат розов домат през зимата. Съчетанието от грижата ни за зеленчуците и добрите климатични условия ни позволяват да произвеждаме целогодишно и да доставяме в цялата страна, както и да изнасяме за чужбина. Броят на хората, които се грижат за зеленчуците при нас е динамичен – от 200 достигаме до 500 по време на производствен пик.

Какво стои зад ръчния труд и грижата за растенията? Какво е по-специфичното при грижата за доматите?

Разчитаме основно на ръчния труд. Като започнем от връзването на китката, през колтученето, брането на доматите и стигнем до сортирането. Колтученето е характерен процес при отглеждането на доматите. Колтукът е издънка от централното стебло и ако не се премахне отнема от силата на растението и затруднява нарастването и доброто узряване на плодовете. Това е от най-важните операции при отглеждането на доматите, така че трябва да се извършва от човек, който познава устройството на растенията, за да прецени кое е листо и кое колтук. Стигаме до брането. То се извършва с ръкавици, за да не се наранят доматите и да достигнат до трапезата в отлично качество, така, както са откъснати от стръка. Сортирането също става на ръка по размери. Отглеждането на всички растения изисква грижи, но при доматите те са особено специфични.

Каква е ролята на подпочвените води в региона за отглеждането на доматите и краставиците? Доколко климатът и почвените особености оказват влияние върху вкуса на плодовете и зеленчуците?

Климатът в района на Харманли е изключително благоприятен за отглеждане на зеленчуци в оранжерии - броят слънчеви дни годишно и географското положение благоприятстват производството. Подпочвените води в района са чисти и богати на минерали. Качествените подпочвени води заедно със слънчевото греене правят вкуса на зленчуците от Харманли богат и разпознаваем. Наред с това се сертифицирахме по Global G.A.P., което ни помага за контрола върху качеството.

От колко години сте сертифицирани по Global G.A.P. процеси и какви предимства носи този сертификат за бизнеса ви?

В края на 2010 започнахме процедура по сертификация, а през 2011 получихме първия си сертификат. Почти 10 години работим, спазвайки изискванията на Global G.A.P. Освен, че ни помага за контрола на производството и повишава качеството на продукцията, той спомага и за изграждането на отлични, дългосрочни взаимоотношения с ключови клиенти както на местния, така и на международния пазар.

Успяхте ли през време на пандемията да продължите, без да прекъсвате работния процес?

Работата в оранжериите не е спирала по време на пандемията. Не беше съкратен нито един служител. Взехме изключително сериозни мерки - хигиенни и предпазни, за да ограничим възможността от заразяване или пренасяне на зараза по време на работа.

От колко време работите в партньорство с Лидл България и кои са ключовите предимства за вашия бизнес от това партньорство?

С Лидл България работим от около 10 години, почти от самото им влизане в България. В основата на успешното ни партньорство е отличната комуникация, прецизното планиране, плавната логистика на доставките и разбира се добрите партньорски взаимоотношения. Така че този комплекс от ефективни процеси прави Лидл България предпочитан партньор от нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай