Министър прави крачка към 9% ДДС за храните

Ще внесем предложение за намаляване на ставката, каза проф. Бозуков

Министър прави крачка към 9% ДДС за храните | StandartNews.com

* Ще внесем предложение за намаляване на ставката, каза проф. Бозуков

* Над 300 са участниците в международните изложения в софийския Интер Експо Център 

 

Министърът на земеделието в служебния кабинет проф. Христо Бозуков ще внесе предложение за намаляване на 9% на ДДС за храните. "Това е политическо решение и може да стане факт. Нашето правителство няма как да го направи, но ние ще го предложим още в първия ден на новия редовен кабинет след изборите", заяви проф. Бозуков пред "Стандарт".  

В сряда, при откриването на международните изложения от хранително-вкусовата промишленост в Интер Експо Център в София министърът каза, че подкрепя дългогодишното искане на бранша ставката на ДДС за стоките и услугите в сектора да бъде намалена на 9%. "Такава промяна ще окаже пряка подкрепа както на производителите, така и на потребителите, особено в условията на пандемията, в която се намираме", посочи Бозуков. И отбеляза, че един от основните приоритети в работата на МЗХГ е развитието на потенциала на сектора и обезпечаването на продоволствената сигурност на страната.

„Условията на силна конкурентна среда и все по-високите изисквания на потребителите ни изправят пред редица предизвикателства, на които трябва да отговорим“, допълни още аграрният министър. Той добави, че това може да бъде постигнато само чрез тясно сътрудничество и добра комуникация между бизнеса и институциите.Министър Христо Бозуков уточни, че организирането на подобни форуми са в голяма полза на бизнеса и гражданите.

 

„Надявам се, че тазгодишните международни изложения ще бъдат основата за много бъдещи успешни бизнес партньорства“, каза още земеделският министър. Той посочи, че изложенията Месомания, Булпек, Светът на млякото, Салон на виното и Интерфууд&Дринк поставят София на картата на международните форуми в хранително-вкусовата промишленост.

В тазгодишното издание на форумите участват над 300 изложителя от България, Италия, Румъния, Гърция, Румъния, Беларус. Над 850 са представените брандове. Свой щанд има и САЩ.

Разнообразието от продукти на изложенията отчете Алиша Ернандез – съветник в посолство на Вашингтон в България. Тя благодари за възможността американски компании да се представят у нас и напомни, че много фирми в САЩ използват български продукти. „Добрата храна и добрите напитки събират хората“, допълни Ернандез.

"Производителите от България, които предлагат най-качествените храни, произведени от български суровини, са тук. Героизъм е, че тези изложения все пак се провеждат във времето на пандемия", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. 

"Тук сме въпреки високият ДДС, въпреки скъпите газ и ток", заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов. Той поздрави бранша за единството, изразяващо се в подкрепата към изложението МЕСОМАНИЯ, което се провежда за 28-и път. Урджанов изненада с подарък управителя на Интер Експо Център Ивайло Иванов по повод 20-годишнината от началото на дейността на изложбения център.

По повод 29-годишнината на "Булпек" пък Мариана Кукушева подари плакет на министър Бозуков и красива погача, изработена от учениците от Професионалната гимназия в Своге, които показаха и други кулинарни чудеса, включително и от шоколад. "Те са нашето бъдеще, гордеем се с тях", каза Кукушева. 

"Провеждането на изложенията днес е символ на българския предприемач и неговата жизненоспособност“, заяви в словото си Добри Митрев, председател на БСК. Той напомни, че въпреки сложната глобална обстановка, благодарение на българските предприемачи у нас до криза с храните и спекула с цените не се е стигнало.

Посетителите ще имат възможността до 2 октомври 2021 г. да опитат и закупят от качествените храни и напитки.Някои от тях могат да бъдат намерени само на изложението, защото производителите им не предлагат продуктите си в софийските магазини или имат ограничено присъствие. В "Светът на млякото" повечето производители са затворили цикъла - сами отглеждат кравите, овцете или козите във фермите си и използват само собствена суровина.  

Сред атракциите е Маратонът на вкусовете - по четири пъти на ден шеф-готвачи представят рецепти с водещи продукти на изложителите.

Много майсторски класове, състезания и браншови събития са предвидени в рамките на фрумите. Сред тях е "Хляб, вино и малко шоколад!", организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Към професионалистите са носочени Майсторски клас за дизайн на продукти и опаковки с проф. Христо Кафтанджиев и конгрес за онлайн-търговските практики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай