Кирил Вътев: Биологичното производство привлича все повече млади хора

Министърът на земеделието и храните приветства участниците в Деня на биоземеделието 2024

Кирил Вътев: Биологичното производство привлича все повече млади хора | StandartNews.com

Биологичното производство привлича все повече млади хора и това дава надежда за бъдещето на сектора. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който приветства участниците в Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив в рамките на Международното земеделско изложение от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Развитието на пазара на биопродукти изисква много голямо усилие, подчерта министър Вътев и допълни, че резултатът от това ще се види в магазините като цени и разнообразие на продуктите.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви прu официалното откриване на конференцията, че Министерството на земеделието и храните работи интензивно за подобряване на регулаторната рамка за биоземеделието. Тя посочи, че биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз. Отворени сме за партньорства с научната общност и всички заинтересова ни страни, целите пред нас са предизвикателство, но със съвместни усилия ще постигнем добри резултати, допълни тя.

Заместник-министър Георгиева изтъкна и партньорството между биопроизводителите и държавната администрация за развитието на  иновативно земеделско производство, щадящо околната среда, като през годините се виждат подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса.

На форума за поредна година беше връчена  наградата Лауреат Биофактор, за цялостен принос за развитието на биологичното земеделие. Тази година отличието получи Дивата ферма, които бяха номинирани от биосектора, заради успеха им в развитието на семейния бизнес и примера за приемственост, който дават. 

В конференцията участваха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова, председателят на Българска асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова, председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, управителят на Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, главният директор на Международния панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, земеделски производители и учени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай