Как да боядисаме яйцата за Великден? 4 варианта за цветно настроение

По традиция първото винаги се обагря в червено

Как да боядисаме яйцата за Великден? 4 варианта за цветно настроение | StandartNews.com

Остават броени дни до предстоящия Великден. По традиция рано сутринта на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Първото винаги се обагря в червено и се оставя за къщата, но за следващите можете да развихрите въображението си.

Как се варят яйца за Великден и колко време?
Великденските яйца трябва да са добре сварени - максимално твърдо, защото с тях ще се борим и защото трябва да издържат повече дни. Засича се времето от завиране на водата. Минимумът е 9 минути, максимумът - 15 минути (за много твърди).
СТАНДАРТ ви предлага 4 атрактивни начина с които със сигурност ще оберете овациите на Великден.

Със сода

Продукти: 9 твърдо сварени яйца,  4 порцеланови купички, течна боя за яйца, оцет (ябълков), мазнина, сода за хляб

 
Начин на боядисване: Във всяка купичка се изсипват 4 супени лъжици сода за хляб. След това се добавят няколко лъжици вода, разбърква се до получаване на гладка каша. След това се добавят цветовете във всяка купичка по отделно и се разбърква. Яйцата се подсушават и се подреждат във формички за мъфини. След което се изсипват по няколко лъжички от различните цветове каша със сода до получаване на комбинация по ваш вкус. 
След това се заливат с по една лъжица оцет (ябълков) и се изчаква 15 минути. Накрая се избърсват с домакинска хартия. За финал се намазват с тампон напоен с олио за да добият лъскавина. Яйцата по този начин се боядисват в много нежни и светли разцветки.

С желатин

Продукти: твърдо сварени бели яйца, желатин на прах 2 пакетчета, боя за яйца на прах


Начин на боядисване: В средно голяма купа изсипваме 20 грама желатин. Залива се с вода докато покрие желатина. Оставя се да набъбне, след което се загрява на водна баня докато се получи гел. Вземете скара сложете тава под. Потапяте всяко яйце по отделно в желатина и поставяте на скарата. После поръсвате с прах от сухата боя и оставяте да се стича заедно със желатина. Може да комбинирате по няколко цвята, при стичането на желатина и боята се полуяава нежна цвятна диря от разтварянето на боята в желатина. Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца.  


Както бабa ги боядисва

Начин на боядисване: Яйцата стават много красиви със земни цветове, които се преливат. Ползват се сурови яйца, защото при тази техника по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце (най-добре е да използвате бели яйца) се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник като преди това яйцето се обвива в люспи от ЧЕРВЕН лук може да добавите и нормален жълт кромид лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи (може да ги накъсате на дребно).

Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Правите торбичка от чорапогашника и сипате люспи колкото желаете. После завързвате. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят колкото е нужно (10-12 мин.). Накаря се почистват от люспите и се намазват с мазнина (олио) за блясък.


Феерия от цветове с пяна за бръснене

Продукти: предварително сварени бели яйца, пяна за бръснене, тава, течна или разтворима боя за яйца, ръкавици, хавлиена кърпа, оцет


Начин на боядисване: Варите яйцата на бавен огън. След като са готови, слагате малко оцет във водата и ги оставяте за около 10 минути.
Взимате флакона с пяната за бръснене и слагате плътен слой от нея по тавата. После капвате по малко от различните бои в нея. Взимате няколко яйца и ги търкаляте внимателно с ръка в пяната.
После вадите всяко шарено яйце и го оставяте да изсъхне добре на кърпата. За да не боядисате ръцете си, ползвайте гумени ръкавици.
 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи