Ден за прошка. Какво да сложите на масата

5 рецепти за Сирни Заговезни

Ден за прошка. Какво да сложите на масата | StandartNews.com

Според традицията на масата присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти, като сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също така се приготвя и варено жито. Още нещо, което е позволено, е рибата. След празничната вечеря, се извършва и обичаят "хамкане". 
Вестник СТАНДАРТ събра 5 подходящи рецепти за Сирни Заговезни.

 

Баница със сирене и масло

Продукти: кори за баница - 1 пакет (готови), сирене - 500 г натрошено, кисело мляко - 1/2 кофичка, яйца - 4 бр., сода бикарбонат - 1 ч.л, зехтин, масло - 75 г, газирана вода - 1 ч.ч, сол - на вкус

Приготвяне: В купа разбърквате натрошеното сирене, 3 бр. от яйцата, киселото мляко, сода бикарбонат. Разбърквате добре.
Взимате 1 кора, напръсквате я с малко зехтин и малко от плънката. Завивате под формата на руло и подреждате в намазнена тавичка. И така завивате докато напълните тавичката.
След като сте подредили тавата, разбърквате газираната вода с 1 бр. яйце и сол на вкус. Заливате баницата и подреждате отгоре парченца от маслото.
Печете баницата в предварително загрята на 200 С фурна до приятен златист цвят.

Салата с яйца и праз

Продукти: 2 стръка праз, 5 яйца, 10-15 маслини, зехтин, лимонов сок , сол
 

Приготвяне: Яйцата се сваряват до твърдо, обелват се и се оставят да изстинат.
Празът се нарязва на дребно и по желание може да бъде претрит с малко сол. Като стане готов се поставя в подходяща чиния или купа.
Към него се добавят маслините - нарязани на парчета и нарязаните яйца. Може да се добави и ситно нарязан магданоз, а ако няма пресен, може да се използва сушен. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок и зехтин. По желание салатата може да се овкуси с горчица или майонеза.

Грис халва

Продукти за 5 порции: чаена чаша олио, 2 чаени чаши грис, 2 чаени чаши захар, 4 чаени чаши вода, ванилия, лимонова кора


Приготвяне: За гарниране трябва да има канела, ванилия, настъргана кора от лимон, счукани ядки.
Грисът се запържва в загрятото олиото до златист загар. От водата и захарта се сварява сироп. Към него може да се добавят ванилия или настъргана лимонова кора. След това постепенно и при непрекъснато бъркане се налива при гриса. Бърка се, докато се поемесиропът. Грисът се прехвърля в тава и се покрива. Оставя се така за 20 минути. След това се нарязва на парчета и може да се гарнира с канела и счукани ядки.

Сирене на фурна с домати

Приготвяне: 500 гр. краве сирене, 1 буркан белени домати, 1 скилидка чесън, 4 яйца, босилек, олио, 100 гр. настърган кашкавал


Приготвяне: Нарежете сиренето на плочки, дебели 2-3 см. Доматите накълцайте на ситно или пасирайте. Добавете към доматите чесъна и босилека.
Изсипете половината домати на дъното на намаслена тавичка. Наредете сиренето и залейте с останалите домати. Печете на умерена фурна около 30 минути. След това чукнете отгоре яйцата и ги поръсете с настърган кашкавал. Запечете още 5 минути.

Скумрия плакия

Продукти: 2 средни скумрии, 2-3 глави стар лук, 1 морков (настърган или на колела), 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. брашно, 1 консерва белени домати, средна, 3 зрънца бахар, 2 дафинови листа, пресен магданоз, черен пипер и сол на вкус, зехтин


Приготвяне: Скумриите (вече почистени) се измиват добре и се слагат в тавичка. Посоляват се със сол и черен пипер.
Лукът (нарязан на полумесеци) се задушава за кратко в малко зехтин, под капак. Добавят се морковите, брашното и червеният пипер. Разбърква се енергично и се добавят наситнените домати. Налива се малко вряла вода. Слагат се и подправките (включително сол). Една част от магданоза се оставя за поднасянето. Сместа се оставя да покъкри 5-10 минути, докато зеленчуците омекнат и сосът започне да се сгъстява. След това се изсипва в тавата. Рибите се поставят отгоре и притискат в зеленчуците.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай