Понеделник,

Бозуков: Ще помогна за презентацията на качествените ни храни

От: Даниела Денева -
150
Бозуков: Ще помогна за презентацията на качествените ни храни
A
A
A

Земеделският министър проф. Христо Бозуков откри в сряда изложенията за храни и напитки Месомания, Булпек, Светът на млякото, Салон на виното и Интерфууд&Дринк. Те се провеждат в Интер Експо Център и ще продължат до 2 октомври. Ето какво каза проф. Бозуков пред "Стандарт":

- Проф. Бозуков, какви промени намирате в хранително-вкусовия сектор в сравнение с 2017 г., когато отново бяхте министър на земеделието в служебен кабинет?

- Заради епидемиологичните мерки участието на изложенията е по-свито. Но това, което видях, е, че има доста иновации, доста нови неща, които представляват интерес и ще дадат възможност на нашата индустрия да пробие и на чуждите пазари.

Бизнесът сподели и своите неудачи. Помолиха ме да помогна да се организират събития, каквито прави Лидл - на френската, на италианската, на исландската кухня - ако е възможно да направим представяне на българската храна в Лидл в Испания, в Италия, в Германия. Ние нямаме механизми за въздействие, но ще направим среща, ще разговаряме с ръководителите - ако е възможно, да презентираме нашите стоки.

Това, което виждам, са наистина качествени продукти, които могат да се харесат и на западноевропейските потребители.

- Казахте, че подкрепяте 9% ДДС. Как може да се намали ставката?

- Това е политическо решение. Ако правителството вземе такова решение, това може да стане факт.

- Но нямаме парламент.

- Нашето правителство няма как да направи това, но ние ще го внесем и ще го предложим още в първия ден на новото правителство. 

- Другият голям проблем - скъпите газ и ток, които морят бизнеса и увеличават цените на храните...

- Проблемът не е само наш, той е общоевропейски. Дори вече се очертава като световен. Правим всичко възможно доколкото ни позволяват финансовите възможности. Знаете, че служебното правителство е ограничено финансово, то може да разполага с някакви средства само при актуализация на бюджета. И благодарение на това, че имаше в последния парламент такава актуализация, ние успяхме да подпомогнем доста земеделски производители.

Министър прави крачка към 9% ДДС за храните


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички