Български домати, зеле и …волейбол – има ли общо и какво ги свързва

Разказва Десислава Камбурова-„Млад фермер на Европа за 2022“

Български домати, зеле и …волейбол – има ли общо и какво ги свързва | StandartNews.com
  • "Необходимо е трудът на младите фермери да се забелязва и цени, защото това е професия, достойна за уважение", казва Десислава Камбурова, земеделски производител

Оказва се, че да, има много общо между качествените български плодове и зеленчуци и звезди на българския волейбол. Обединява ги Lidl. За да ви разкажем как точно става това, днес ви представяме семейство Камбурови – водещи зеленчукопроизводители от района на село Мало Конаре. Именно техните зеленчуци, а и самите семейство Камбурови стават герои в новата телевизионна реклама на Lidl, в която български волейболни звезди опитват качествени плодове и зеленчуци и се срещат на полето с техните производители.

Лидл България е дългосрочен партньор на Българската федерация по волейбол (БФВ) и вече шеста година подкрепя националните отбори – мъже, жени, младежи. Партньорството е продължение на ангажимента на веригата за насърчаване на активния начин на живот и е израз на споделеното убеждение на Лидл България и БФВ, че спортът и активното ежедневие са важни елементи от качествения и пълноценен живот на всеки човек. Много важно за пълноценния живот е и качественото и балансирано хранене и точно затова, Lidl избира да представи свежите плодове и зеленчуци в съвместна рекламна кампания заедно с изявени български волейболисти в лицето на Елица Василева, бивш капитан на националите по волейбол, жени и Цветан Соколов, състезател от националния отбор по волейбол, мъже.

За емоциите по време на снимките, за срещата с Елица и Цветан, за предизвикателството да произвеждаш български плодове и зеленчуци, разговаряме с Десислава Камбурова, земеделски производител.

- Деси, разкажи ни малко за вашето стопанство, какво произвеждате?

- Аз и съпругът ми сме трето поколение земеделски производители и от 16 години управляваме голямо земеделско стопанство в района на село Мало Конаре.

Отглеждаме зеленчуци, зърнено-житни и протеинови култури и семкови овощни видове. Аз съм агрономът в стопанството, а съпругът ми е управител. Двамата заедно се грижим за модерен оранжериен комплекс с покрита площ от 8,5 дка за производство на оранжерийни зеленчуци.

- Какво е да си част от такава мащабна рекламна кампания и как минаха снимките с волейболистите?

- Снимачният процес беше един вълнуващ момент за мен, който протече изключително забавно в компанията на целия екип. Ден, изпълнен с много положителни емоции и професионалисти с огромно чувство за хумор.

Полските условия, включващи високите температури, на които бяхме подложени по време на снимките на клипа, със сигурност не бяха “добър приятел” на никого. За мащабния екип от хора, които за първи път стъпиха в нашето стопанство, жегата беше огромна пречка. Умората се увеличаваше, а заедно с нея и човешката изобретателност. Използваха се изобилия от термални води, както и се измисляха всякакви необичайни начини за правене на сянка или поне до колкото беше възможно. Носеха се кърпи, ветрила и още много атрибути срещу рекордните температури, доближаващи 50 градуса в пиковите часове. С усмивка си спомням за моментите, в които и участниците в клипа, и екипът на снимачната площадка ни питаха как издържаме на тези високи температури на полето. За тях беше истинско изпитание. А за нас – такъв е всеки един горещ летен ден в нашето стопанство. Умората беше огромна, но това не повлия на резултата – станахме свидетели на страхотен и въздействащ  клип. Смятам, че всички успяхме да се справим чудесно.

- Как се отразява на семейния ви бизнес партньорството с Лидл България?

- В живота си съм се самоопределила като човек максималист, с отговорност и голяма дисциплина. Винаги търся и правя най-доброто и в живота, и в работата си. Това са и основанията да открия и работя с Lidl. Tе са доказан лидер с най-висок клас сред веригите в България. Сигурната среда и пазарната и покупателната предвидимост при реализацията на нашата продукция бяха основната причина да започна сътрудничество с тях. 

В моето стопанство произвеждаме висок клас продукция с традиционен български вкус и отличен търговски вид. Зеленчуците ни се отглеждат с грижа и отговорност, продукцията ни е сертифицирана по GLOBAL GAP + GRASP, което е задължително изискване на Lidl, за да може да предлагат наша продукция. Това е световен стандарт за добри земеделски практики, който следи множество параметри при производството. Доверието в нас се крепи върху пълната проследяемост на продукцията ни – от полето до трапезата. Затова твърдя, че продуктите ни са свежи и качествени, а благодарение на системата за контрол на качеството на Lidl, те изследват лабораторно и  за над 700 вида остатъци от пестициди.

Работим с търговска верига Лидл България от 4 години. Произвеждаме за техните потребители розов оранжериен домат, зеле и тикви. Работата ни с Lidl е мотивираща, отговорна, коректна и благодатна. Благодарение на сътрудничеството си с тях с всяка изминала година нашето стопанство разширява дейността и окрупнява площите си. Коректните делови отношения с веригата, доволните клиенти, избиращи нашата продукция, са основният двигател, който ни мотивира да работим, да се придържаме към високите стандарти в производството и да останем в България.

- Доколко важни са иновациите и технологиите във вашата работа?

- Изключително важни са за нас, земеделските производители. Благодарение на това, че ги прилагаме в нашето семейно стопанство, подобряваме качеството на продукцията си и постигаме по-ниска себестойност, което влияе благоприятно на цената за крайния потребител. Получава се пълна проследяемост и контрол на целия процес по отношение на разсаждането-отглеждането-реколтата-прибирането на продукцията-охлаждането-пакетирането и транспортирането до клиента. Иновациите служат за надграждане на това, което сме постигнали до момента в производството, както и за създаване на благоприятен климат, условия  за растежа и развитието  на растенията в оранжерията ни, прецизно прилагане на храненето при растенията ни, следене и намаляване на вредните въглеродни емисии и циркулацията на поливната вода с цел пестене на водната енергия.

- Имаш награда „Млад фермер на Европа за 2022“ - какъв беше пътят до нея?

- Много съм щастлива! Чувствам се удовлетворена от признанието, което получих на европейско ниво. То е награда за труда и усилията, които съм положила през последните 16 години. А работата в стопанството ни е наистина много, безсънните нощи и дългите работни дни също. Най-добрите ми съюзници са постоянството, взаимопомощта и множеството специализации в страната и чужбина.

Важно е да споделя, че съм имала и силни, и слаби периоди, но никога не съм си мислила да се откажа от това, което работя. Причината е, че ние живеем, за да бъдем фермери! Ние сме убедени, че това е нашето призвание, нашата мисия на тази планета да създаваме храната за хората и затова съзнателно сме  отдали живота си на земеделието! Това е дейност, която изисква трудолюбие, постоянство, дисциплина, изгражда силен характер и борбен дух.

Необходимо е обаче трудът на младите фермери да се забелязва и цени, защото това е професия, достойна за уважение. Затова приех наградата  с отговорност! В тези трудни времена за всички ни, отличието ми вдъхва сили, кураж, енергия, мотивация и жизненост. Тази награда е успех не само за мен и моето семейство, а и за региона, в който живея и развивам социална дейност чрез зеленчукопроизводство. Призът ми е и успех за цяла България, защото успях да изпреваря всички останали европейски държави!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай