Атанас Урджанов разкри защо не достига българското месо за колбасарите

Държавата да помогне за повече паралелки в средните училища и за по-лесен внос на работна ръка, призова председателят на АМБ

Атанас Урджанов разкри защо не достига българското месо за колбасарите | StandartNews.com

Нужна е голяма централизирана кланица и транжорна, за да може повече българско месо да стига до преработвателите

В село Костиево край Пловдив работи единствената в Европа технологична линия за производство на индонезийския деликатес ренданг-паданг, казва Атанас Урджанов за вестник "Стандарт"

Атанас Урджанов е икономист, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, член на управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост. Директор „Операции“ на хранителната компания „Белла България“.  Господин Урджанов е сред участниците в кампанията на „Стандарт“ Да! На българската храна“.

Господин Урджанов, могат ли българските потребители да бъдат сигурни, че колбасите, които купуват, са качествени?

- Мога да уверя, че месото и месните продукти, които предлагаме на пазара  са подложени на изключително строг контрол. Какво означава качествени колбаси? Това  е много относително и зависи от индивидуалните предпочитания на потребителите. Месото и колбасите са източник на ценни протеини и незаменими аминокиселини, витамини, минерали, които няма от къде по естествен път да получим. Всеки производител отбелязва на етикета състава на продукта и хранителната му стойност и клиентите могат да направят своя информиран избор. 

Имаме традиционни, защитени в ЕС продукти, които са с доказана история на производство през годините и са с висока хранителна стойност – това са деликатесни продукти като “Луканка Панагюрска”, Роле “Трапезица”, филе „Елена“, Кайсерован врат „Тракия“, Пастърма говежда,  луканка “Троянска луканка” и “Суджук Търновски”. Желанието на всички месопреработватели е колбасите да се произвеждат от български суровини, но тъй като българското месо не достига, използваме и месо от други европейски страни  като Испания, Дания, Полша. 

От свинското месо, произвеждано в България, голяма част се реализира в магазините за прясна консумация. Това, което използват месопреработвателите е около 50% български  суровини и около 50% от други европейски държави. При говеждото най-много 20% ебългарско месо, останалите 80% доставяме от ЕС.  За наше съжаление в България няма голяма кланица и транжорна, която може да осигури необходимите разфасовки, които са ни нужни за преработване, това са основно плешка, бут, врат, гърди, предница  и обрезки.

Нашите животновъди си предават животните в кланиците, а от там се продава трупно месо. Може би държавата трябва да помогне, каквато е идеята на сегашното ръководство на земеделието и храните за да се направи централизирана голяма кланица и една голяма транжорна, за да може повече българска суровина да достига до месопреработвателите.

- Очаквате ли да поскъпнат колбасите?

- Като неправителствена организация, ние не извършваме търговска дейност и нямаме право да говорим за цени. Но мнението ми е, че не се предвижда увеличение за предстоящите празници.

Как Наредба № Н-5 на финансовото министерство за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, сред които са и месото и месните продукти, ще повлияе на бизнеса?

- Очакваме министерството на финансите да се вслуша в нашия апел и да се отложи влизането в сила на наредбата поне с 6 месеца, за да се подготвим както ние  от бизнеса, така и НАП. Наредбата в този си вид ще увеличи административната тежест върху бизнеса, ще затрудни предприятиятията  и производителите, особено малките и средните, каквито са по-голяма част от нашите предприятия. Изисква се време да се адаптират софтуерите, с които работят фирмите със софтуера на НАП. Ще се наложи да се наемат допълнителни служители, които трябва да бъдат обучени, за да вършат тази работа.

Какво трябва да се направи за решаването на проблема с липсата на работната ръка, от която страдат и месопреработвателните предприятия?

- Този проблем не е от вчера. За съжаление, няма интерес към професията колбасар. В нашите предприятия има изисквания да се поддържа температура в помещенията 12 °С и работата не е особено приветлива. За съжаление  в България има само две паралелки, в които се обучават нашите средни кадри със специалността колбасар – транжор – едната е в София и другата – в Плевен, и всяка година настояваме пред МОН специалността да бъде включена в списък на защитени порфесии, тъй като желаещи да се обучават са едва по 8-9 деца. 

Не ни достигат кадри, това е факт. През последните няколко месеца се наложи доста да увеличим заплатите. Всеки работодател се стреми да дава допълнителни стимули на работниците, като напр. ваучери за храна.Това, което трябва да се направи е да се разширят тези паралелки на ниво средно образование. Средното ниво трябва да се засили и да има повече специализирани паралелки, които да подготвят кадри за тази професия. Младите хора трябва да бъдат убедениоще в училище,  да се обяснява на децата,  че храната не може да се произведе и консумира онлайн, това става физически.

Младите хора искат да работят дистанционно, в офис на топло и приятно място, но искат и нещо да консумират, а това не може да стане дистанционно. Имаме добри технолози, които се подготвят от Университета по хранителни технологии в Пловдив, но и те след като завършат предпочитат да работят в други направления, а не в производството.

Да, проблем е недостигът на работна ръка и той се задълбочава, за това все повече ще се налага да си внасяме работници от чужбина. И сега в някои предприятия има работници от чужбина, но са доста тромави процедурите и изискванията. Трябва да се улеснят условията за внос на работна ръка. Да се помисли как държавата да улесни процеса, за да не е допълнителна административна тежест за бизнеса.

Преди около 2 месеца кoмпaниятa "Бeллa Бългapия" и индoнeзийcĸaтa ĸoмпaния РТ Gаrudа Міtrа Utаmа (GМU) пoдпиcaxa мeмopaндyм зa тъpгoвcĸo и инвecтициoннo cътpyдничecтвo. Бихте ли ни разказали малко повече за този проект?

- Компанията “Белла България” инвестира доста сериозна сума, за да произвежда индонезийски деликатес. Древният народ минангкабау приготвя чудното и екзотично ястие ренданг-паданг. За него местните хора подбират най-доброто телешко месо и го подправят с букет от билки и подправки. Работим изцяло по техен проект, приготвяме продукта по индонезийския вкус. Той има сертификат “Халал” , който гарантира на всеки мюсюлманин,, че храната е съобразена с неговата вяра.

Днес по света има над 4000 хиляди индонезийски ресторанта, които предлагат вкусния деликатес. Половината от тях са в Европа, където тази култура и кухня от другия край на планетата печели все повече последователи. Деликатесът вече може да се опита и в България.  В село Костиево край Пловдив работи единствената в Европа технологична линия за производство на ренданг. С капацитет от 30 тона месечно, фабриката ще зарежда ресторантите в цяла Европа и дори в Близкия Изток. Очакваме да има голям интерес към продукта.

-  Какво ще пожелаете на читателите на „Стандарт“ за предстоящите празници?

- Искам да пожелая на читателите на “Стандарт” весели коледни и новогодишни празници и нека всеки да има възможност да сложи на трапезата българско месо и български колбаси, защото те са вкусни. Да си пожелаем здраве и повече позитивизъм през 2024 година!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай