4 рецепти за крехки и сочни пържоли

Печени, пържени, панирани и на скара

4 рецепти за крехки и сочни пържоли | StandartNews.com

Няма нищо по-впечатляващо от крехка пържола . Ако се чувствате преуморени от седмицата, но пък искате да се насладите на вкусна вечеря през почивните дни тези 4 рецепти за неверятно вкусни и крехки пържоли ще ви накарат да се усмихнете. 

Сочни вратни на фурна

Продукти: 1 килограм свински вратни пържоли с кост, черен пипер, сол, масло

Приготвяне: Оставете пържолите да се стоплят на стайна температура. Загрейте фурната до 200 градуса. 
В подходяща тавичка поставете хартия за печене, намажете я с малко масло. Подредете пържолите така, че да не се застъпват. Посолете ги на вкус, и поръсете с по щипка черен пипер всяка. Отгоре сложете по едно резънче масло (количеството масло го съобразете спрямо тлъстината на месото). Залейте със 100 мл вода. Покрийте, но не плътно с хартия за печене. Печте 30 мин. обърнете и пуснете на грил за да запечете от обратната страна. Като получите златист загар извадете и оставете за 5 минути да отпочинат. Сервирайте с избрана от вас гарнитура.

 

Панирани със сметана

Продукти: 300 г свински пържоли, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 3 с.л., заквасена сметана, 30 г кашкавал, 3 с.л. галета, 100 мл. олио за пържене, 1 скилидка чесън, копър, черен пипер

Приготвяне: Свинските пържоли се начукват. Най-добре е да се ползват котлети, но тънки стекове от бут се получват много добре. Овкусяват се със сол и черен пипер. Яйцето се разбива заедно с брашното, настърганият кашкавал, сметана, накълцаните чесън и копър и сол на вкус.

Свинските пържоли се овалват в брашното, а след това в приготвената смес за паниране. Накрая се овалват и в галета и се пържат в загрята мазнина от двете страни.

 

ВИЖ ОЩЕ: Най-добрите рецепти за вкусни кюфтета


Филе Миньон

Продукти: телешко месо - 4 броя средно големи пържоли, тънко филе на младо животно, масло - към 80 г, гъби - 500 г печурки, хляб - 4 филии бял, прясно мляко - 1 ч.ч., яйца - 1 брой, сол, черен пипер

Приготвяне: Телешкото филе на пържоли се намазва с разтопено масло и се оставя да престои за поне 30 минути. Гъбите се почистват, ако са много големи се нарязват и се слагат да се посварят в подсолена вода. Отделно в 3 с.л. масло запържете 2 равни с.л. брашно в три лъжици масло. Започнете да доливате от гъбения бульон по малко при непрекъснато бъркане и разредете до умерено гъст сос. Към соса добавете сварените и отцедени гъби и го овкусете със сол и черен пипер. Оставете соса да къкри за около 5 минути и свалете от котлона. Разбийте яйцето с млякото. В тиган загрейте малко олио, потапяйте филиите в млечно яйчната смес и изпържете хляба. В същия тиган сложете да се изпържат и посолените и поръсени с черен пипер телешки пържоли. В голяма чиния се слагат изпържените филии, върху всяка по една пържола и отгоре се залива със соса. Филе Миньон се поднася топло.

Бързо мариновани за скара

Продукти: свински пържоли - 4 бр., бира - 350 мл, зехтин - 4 с.л., чесън - 1 - 2 скилидки или 1/2 ч.л. на прах, черен пипер - 1 к.л., кимион - 1/2 к.л., сол - на вкус

Приготвяне: В подходящ съд смесете черния пипер, кимиона, малко сол, зехтина, пресования чесън и със сместа намажете обилно пържолите. Залейте ги с бирата и ги покрийте с фолио или капак. Оставете в хладилник поне 30 минути преди печене. За най-добър резултат оставете да се мариноват за повече време - от 2 до 12 часа. Изпечете ги до апетитен златисто-кафяв цвят на добре намаслена скара и от двете страни. Оставете ги за 10 минути в съд с капак за още по-добър вкус.
Поднесете със салата по избор.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай