Петък,

30 млн. лв. износ на български продукти с Лидл България

От: Стандарт -
253
30 млн. лв. износ на български продукти с Лидл България
A
A
A
  • Хлябът и олиото продължават да бъдат най-изнасяните продукти в мрежата на Lidl

Продукти за близо 30 млн. лв. са изнесли българските производители в европейската мрежа на Lidl през първите шест месеца на 2021 г. Партньорите на Лидл България отбелязаха ръст от 9 млн. лв. в стойността на изнесените стоки, което е почти 44% увеличение спрямо същия период на предходната година.

„Устойчивият ръст на износа, който бележим, е доказателство за това, че нашите български партньори стават все по-конкурентоспособни, предлагат все повече и по-добри продукти, които намират реализация на външните пазари. Освен традиционните стоки, които изнасяме,  заедно създаваме иновативни и нишови продукти, за които още няма прекалена конкуренция на европейските пазари и поради това успяваме да постигнем много добри резултати“, заяви Боян Георгиев, директор „Стоково снабдяване“ в Лидл България.

Освен оборота расте и броя на производителите, които изнасят, както и страните, в които се реализира българска продукция. За първото шестмесечие на 2021 година 39 български производители са изнесли 141 различни продукта в 25 европейски държави. Традиционно Румъния, Гърция и Германия са в челната тройка на държавите, за които изнасяме най-много, а тази година български продукти стъпиха и във Великобритания. Олиото и хлябът продължават да са най-изнасяните стоки от България, заради високото качество и конкурентната си цена, но взискателните европейски потребители проявяват интерес и към иновативни артикули като органичен чипс от кафяв ориз, сурови био барчета и  био снакове.

Тандем Попово са една от българските компании, които продължават да реализират все по-големи обороти в европейската мрежа на Lidl със своите месни продукти – премиум говеждо месо от породата Black Angus и аржентинско пасищно – бургери и стекове. Само от януари до юни т.г. е реализиран износ за над 5 млн. лв. на общо 4 пазара – Румъния, Унгария, Словакия и Гърция.

Продължава успешната реализация и на продуктите на Виктория Нутс – сушени плодове в шоколадова глазура, които за първата половина на годината реализираха продукция за близо половин млн. лв. в 8 европейски държави.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички