"Златният Орфей" се възражда в Пловдив

Легендарният конкурс отново ще търси най-добрата българска песен

"Златният Орфей" се възражда в Пловдив | StandartNews.com

Нов проект ще възражда легендарният песенен конкурс "Златният Орфей". Той ще се казва "Лирата на Орфей" и ще се прави в Пловдив. В основата на големия рестарт е вдовицата на създателя на "Златният Орфей" Генко Генов - Дариана Генова. Дамата е председател на фондация "Генко Генов" и в момента активно се е заела със задачата да направи издание на певческия форум по случай 50-ия юбилей на конкурса.

"Лирата на Орфей" ще търси както бе по традиция най-добрата популярна българска песен. Форумът се организира от Национална агенция "Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. От днес до 29 май участниците трябва да представят своите произведения, които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани публично. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър. Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отсети 12 и те ще участват в галаконцерт на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще бъде посветен на 50 години от провеждането на емблематичния конкурс от близкото минало.

Първите 3 песни с най-висок резултат ще бъдат удостоени съответно със златна, сребърна и бронзова награда. Пълният регламент на конкурса е достъпен на сайта на Национална агенция "Музика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай