Йотова със силни думи на форума "Бранд България". Задачи към властта

Вицепрезидентът откри форума на "Стандарт" Бранд България

Йотова със силни думи на форума "Бранд България". Задачи към властта | StandartNews.com
  • За разлика от институциите, "Стандарт" е постоянен, каза вицепрезидентът
  • Да покажем през туризма културното си наследство
  • Позор е да нямаме Български културен институт, нужен е закон, който да го пази от нечестиви ръце

За мен е голяма чест отново да съм на нашите Чудеса. Нашите, не само на всички хора в залата, нашите - на България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на кампанията "Чудесата на България", откри Втория международен форум от поредицата: „Култура и бизнес заедно в дигиталния свят. Дигитализация и еко среда“, организиран от националната кампания на медията „Стандарт“ „Чудесата на България“.

Важно е не само съхраняването на нашето културно-историческо наследство, а как ще го представим пред света, опълчвайки се на опитите да се пренаписва не само българската, но и европейската история, безобразно да се крадат и преиначават исторически факти, за да служат за политически цели, които е абсолютно недопустимо, каза Йотова.

И ако тук-там имаше спорадична реакция на страната, аз искам да обърна чрез всички вас отговора на въпроса и в друга посока - какво правим самите ние, за да защитим своята история, своето културно-историческо наследство. За съжаление много малко - от текстовете на учебниците на децата ни в средното училище до цялостната държавна политика в това отношение, посочи с огорчение вицепрезидентът.

Имаме културно наследство и какво да покажем на света, особено през българския туризъм. Можем да съберем всичко под една марка и с бранд „България“, макар че да ви кажа частно, не харесвам това заглавие, защото струва ми се можем да намерим и българска дума, препоръча Йотова.

Културно-историческото наследство не е застинало в миналото, потънало в прах. То е важно за днешния ден и за развитието на икономиката, обществото и държавата, изтъкна Йотова. И даде за пример страни, които от едно камъче правят легенда, от легендата история, от историята - история на цели нации. В думите култура и бизнес от темата на форума е закодирана целта на общата ни работа, подчерта вицепрезидентът.

Тя поздрави българския еврокомисар Мария Габриел, защото, за съжаление, нейната генерална дирекция е единствената институция в ЕС, която говори за култура.

Инициативите на "Стандарт" и всички техни партньори не са епизодични. Ако трябва да направя сравнение с националната ни политика, с политиката на институциите и това което прави "Стандарт", има една съществена разлика - само вие в "Стандарт" сте постоянни, останалите не са, категорична бе Йотова.И допълни: "За своите 12 години „Чудесата на България“ намери своите партньори, включително и в националните медии и се утвърди.".

Фактът, че на форума присъстват председателя на НС, председатели на парламентарни групи и комисии, министър и зам.-министър на туризма, зам.-министър на културата ни дава лъч надежда, че сме преосмислили значението на своята история и културата, че в този състав на Народното събрание има грамотни и просветени хора и присъствието им тук е гаранция, че това няма да остане в само тази зала. За да може инициативата да се утвърди и да набере скорост са нужни усилията на всички, каза Илияна Йотова. И с болка припомни, че в предишното редовно правителство археологията беше зачертана като дисциплина, защото някой беше решил, че това не важно за всички нас.

Само идеята не е достатъчна, нужни са амбицията и енергията на много хора, за да може инициативата да набере скорост, препоръча Йотова. И призова най-накрая да осъществим мечтата си и ние да имаме български културен институт, както имат всички останали страни в ЕС.

Само България няма такъв институт - страната с най-стара държавност, люлка на цивилизация. Срамно е и е позор за всички нас, каза Илияна Йотова. И се обърна към народните представители: "За да го има, за да е стабилната институция, трябва да има закон, за да не може нито една нечестива ръка да посяга на такава институция.".

На откриването на форума присъстваха председателят на НС Вежди Рашидов, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министъра на културата Пламен Славов, председателите на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати и общественици.

Чувствам се като основател на тази идея и вече десет години я развиваме, посочи в своето приветствие Вежди Рашидов. Ние сме важна и разпознаваема държава с история с 1300 години. Шест са държавите в Европа, които могат да се хвалят с подобно на нашето наследство, каза той. Той призова за диалог как да направим културата приоритет и „да дадем пари, за да направим хубава реклама на България“, каза Рашидов.

Мисля, че не трудно да се рекламираме - държава, богата на култура и с кадърни хора, които да използваме и да ги направим лице на страната, каза още Рашидов. Лицето на всеки туризъм е духовността и културата, каза председателят на НС. Нашите гении ги изпратихме навън, да ги признаят там и чак тогава ги признахме в България, добави Рашидов.

Всяка година се опитвам да вдъхновява нашите чуждестранни партньори да поемат от българското ДНК и да разкажем за нашите светилища, крепости и прекрасни съкровища, каза издателят на Стандарт“ Славка Бозукова. Улисани в политическите чудесии, се опитваме да изпратим послания към света, че сме уникални не само със своето минало, но и с българския прочит на темата „криза“. Други народи приемат кризата като възможност, ние я приемаме като „възможност да пропуснем всяка възможност“, каза Бозукова.

В областта на туризма България е далеч от нивата от предпандемичната 2019 година за разлика от нашите съседи от Гърция, Турция и дори Румъния. Албания вече отчете добри резултати, Сърбия и Хърватия вече имат общи проекти и дестинации, посочи Бозукова.

Целта на форума е да съберем всички усилия и да положим основите на бранд „България“ с участието на всички власти и заредени с енергията на гражданското общество. Той ни е нужен не само заради доходите и заради туристите, а заради нашата чест и достойнство, и да можем, ние, разединената нация, да се обединим, каза Бозукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай