Вторник,

Вратата на Северозапада пази тайни на 5 млн.години

От: СТАНДАРТ -
452
Вратата на Северозапада пази тайни на 5 млн.години
A
A
A
  • Невероятни находки бяха открити на крепостта „Калето“ край Мездра

Археолози разкриха находки на повече от 5 милиона години на крепостта „Калето“ край Мездра. Тя е известна като „вратата към Северозапада“ заради стратегическото си местоположение в древността. Директорът на Врачанския исторически музей Георги Ганецовски и екипът му се опитват да възстановят начина, по който са живели хората още от времето на праисторията. „Асансьорът на времето ни отведе до края на каменно-медната епоха. Това е финалът на пето хилядолетие преди Христа. Малко по-късно, тук говорим за средата на четвърто хилядолетие, е изключително любопитен епизод от историята на нашия край, защото има твърде малко изследвания за този времеви период. Ние в археологията го наричаме „тъмните векове“ заради малките познания. А точно тук на „Калето“ попадаме на изгорели сгради с целия инвентар в тях именно от този период, което е абсолютен шанс“, разказва археологът пред бТВ.

Все още не са открити човешки останки. Въпреки това, учените твърдят, че предметите, които откриват от тях, дават достатъчно ценна информация.

 

Сред находките е незавършен двоен чук, който според археолозите е бил предназначен за скиптър. Той би трябвало да бъде носен от човек със специален статут. Причината оръдието да не бъде довършено е драматично събитие или сблъсък с военни действия, според експерите. За това подсказва и намерения връх за стрела, изработен от кремък.

„Тук попаднахме и на ателие за обработка на кожи. За това говорят многото инструменти като кремъчни стъргалки. Тъй като говорим за тясноспециализирани ателиета, действително до момента сме открили металургична работилница за обработка на най-ранния метал, на мед“, разказва Ганецовски.

Вивиана Митева също е част от екипа, който работи на крепостта „Калето“. „Какво нямаме ние, което те имат – време. С това време и с тази любов, с което са изработвали абсолютно всички костни, а и ремъчни артефакти, тази духовна развитост, това чувство, което са имали, ние сме го загубили някъде във времето“, заяви тя.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com