"Възкреси доброто": Стохата живее за сцената

"Възкреси доброто": Стохата живее за сцената | StandartNews.com

Коледното чудо за китариста ще бъде да се върне под прожекторите

Той е Стохата - първият български рок музикант, показван по МТV. Стоян Стоянов е легендарен китарист с феноменални способности. Около него са се създали много от пернишките рок групи, радвали феновете по различно време. През 90-те работи основно с Милена Славова. С Фънки свирят в скандинавските страни. Приятелства го свързват с много български рок музиканти. Световните звезди среща по концерти из Европа и с мнозина се запознава лично. Кариерата му е възходяща до деня на зловеща катастрофа малко преди Нова година през 1995-а. Джипът му е смазан до неузнаваемост, а самият Стоян оцелява по чудо. Градска легенда разказва, че всъщност катастрофата е инсценирана от мутра, с чието гадже Стоян излизал. Бандитите го причакали на пътя, помлели го от бой, а после предизвикали ПТП-то за алиби. Но за това сега не се говори, макар Стоян отново да попадна в лапите на родната мафия, този път - имотната.

След катастрофата Стоян претърпява поредица от операции на главата. Заради жестоките травми вече не може да се грижи сам за себе си. Основното задължение за това пада на майка му, но неотдавна тя си отива от този свят и Стоян остава сам в семейното им жилище. Да оцелява му помага негова братовчедка, която е единственият му роднина. В един момент обаче за музиканта се залепва "доброжелател" и с негова помощ имотната мафия му прилапва апартамента. Обещават му по-малко жилище, допълнителни средства и грижа. Стоян собственоръчно подписва бумагите. Така "приятелят" става негов попечител с генерално пълномощно и

месеци наред даже прибира инвалидната му пенсия

Музикантът е изгонен от апартамента на улицата. Жилището бързо е препродадено, мебелите са изхвърлени на пътя на трески, а китарата и апаратурата на Стоян - присвоени. Измамникът, представял се за приятел, се постарава рокаджията да се скара с братовчедката и приятелите си. Как Стохата оцелява месеци след кошмара - само той си знае. Мъките му продължават, докато негови познати го разпознават в немил клошар, който през летните нощи спи на сцената в градския парк, а през деня обикаля, мръсен и рошав, покрай големите магазини да проси храна. За Стоян е фатално, ако не си взема редовно лекарствата, но на улицата едва ли го е правил.

И тогава се намесват негови стари приятели. Пръв поема грижата за музиканта шоуменът Любомир Стаменов-Люстам. Неговият екип от години се занимава с озвучаването и светлинните ефекти на музикални събития в цялата страна. През страницата си във Фейсбук той обявява, че кани приятели и познати на Стоян да се събират всеки ден в пернишко кафене с изпадналия в беда музикант и да поемат грижата за него. Намира се и временен подслон за Стохата - засега в болнично заведение, а всеки ден някой от хората, които са го аплодирали на сцената или са били в приятелския му кръг, го води на разходка и се грижи за прехраната му - по график. Оформя се нещо като инициативен комитет за спасяването на Стоян и на специална страница във Фейсбук се подемат различни благотворителни инициативи.
При изявата си в пернишки клуб Васко Кръпката обявява, че парите от всеки продаден негов диск ще са за Стоян. Така вероятно се стига и до идеята

да пуснат диск с изпълнения на Стоян

и групата "Бед сити" от най-добрите му години. За това помага Юри Жиров - DJ Кeks. Сега дискът се разпродава благотворително и мераклиите да го притежават не жалят пари. Художничка например оставя 400 лева. Обаждат се приятели от чужбина - като поетесата Даниела Йотова и певицата Маринела Пашова, които искат да им се пази диск с автограф на Стохата, докато си дойдат в страната. Постъпват средства и по дарителската сметка. Парите са нужни за най-неотложните нужди на Стоян.

Наскоро след преглед при очен лекар музикантът е снабден и с необходимите за зрението му очила, каквито той винаги е носил. С тях Валентин Пешев, който е сред най-ангажираните със съдбата на рокаджията, го разхожда и до крепостния хълм над Перник, където Стохата сам разказа историята на болярина Кракра. Крайната цел е осигуряване на подслон за музиканта. "Готови сме с два варианта и щом се приключи с процедури, зависещи и от съда, ще решим въпроса", увери кметът на Перник Иван Иванов.

Приятелите на Стохата не се отказват от идеята да върнат собственото му жилище, а за измамниците да има възмездие. И вярват, че ще успеят, защото успяха да приберат китарата на Стоян и той вече е на сцена с нея. След успешен концерт със стари авери по повод 3-годишнината от създаването на група "Стрикс" в пернишкия клуб "Търтеите", Стохата

заби с Милена Славова в рок клуб "Фенс"

в столицата. Там е направен запис за предаването на Наталия Симеонова "Предай нататък". "Още с влизането, Стоян беше поканен да изпълни нещо с Копчето и Люси от "Бед сити". Той взе китарата си и никой не можеше да го спре. Милена изпя няколко парчета и не спря да се удивява от Стоян", разказа по-късно Пешев. Голямата изненада за музиканта е появата на Максим Горанов. Стохата остава с отворена уста и не може да повярва на срещата със стария приятел. Максим също е развълнуван и даже се просълзява с признанието, че Стони го е върнал години назад. Още в началото, когато драмата стана известна, той предлага да вземе Стоян в своя дом. По време на концерта, когато Милена предлага да починат, Стоян настоява да продължават да свирят и пеят. И го прави, сякаш никога не са се разделяли. Свидетелите на това уверяват, че е трудно да се обясни как Стохата се преобразява на сцената и удивява всички с виртуозните си изпълнения. "Не помни дали е закусвал и с кого се е виждал преди малко, но в музиката грешки не прави", разказват приятелите му. Самият той ги убеждава, че и навремето на сцената държал пред себе си написани текстовете на песните, но те не помнят такова нещо. "Когато Стоян загуби дома си и нищо не му остана, той отиде не къде и да е, а на сцената в парка. Макар и пуста, там е свирил някога пред своята публика. Сцената е истинският дом на Стоян. Сега той отново се завръща на нея, под блясъка на прожекторите, камерите и публиката.

Нека продължим да сбъдваме мечтите му

приканва силно ангажираната с каузата Десислава Тодорова.
Чудото с преобразяването на Стони обобщава психоложката Аделина Иванова. Според нея злополуката е прекъснала кариерата на Стоян, но го е въвела в нова мисия - да обединява общността и тези, които биха работили за промяна. "Не ние помагаме на Стоян, а той на нас", смята тя.

По Коледа стават чудеса. А най-голямото чудо за Стоян ще е да е пак на голямата сцена. Заедно можем да му помогнем да го дочака. И да възкресим доброто в живота на Стохата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай