Ученичка на Райна Кабаиванска пее с Пласидо Доминго в София

Ученичка на Райна Кабаиванска пее с Пласидо Доминго в София | StandartNews.com

София. Вирджиния Тола, ученичка на Райна Кабаиванска, ще пее с Пласидо Доминго на концерта в зала Армеец на 14 февруари. На 18 декември тази година Вирджиния Тола ще участва и в юбилейния концерт на Райна Кабаиванска в зала 1 на НДК, който Нов български университет организира съвместно със Софийска опера и балет, фондация „Америка за България" и „Фантастико".

Кариерата на аржентинката Вирджиния Тола започва в Театро Колон в Буенос Айрес, един от най-престижните световни театри, където Кабаиванска дебютира още през 60-те години. По-късно печели конкурса "Опералиа" на Доминго, което и дава възможност по-късно да пее с него в Мадрид, Лос Анжелис, Брюксел и др. Красивият й глас й дава възможност още съвсем млада – едва на 23, да пее сложни роли като Антониа от "Хофманови разкази", Мими от "Бохеми", Микаела от "Кармен".

Днес Вирджиния Тола се обръща както към лирико-спинтовия репертоар с роли като Абигаиле от "Набуко", Лейди Макбет от "Макбет", така и по-лирични като Донна Елвира от "Дон Жуан", Амелия от "Бал с маски"...

В интервю за списание "Опера" в Италия на въпроса: „Днес Вие работите и подготвяте ролите си с Райна Кабаиванска, вероятно това е изключително важен опит?", Вирджиния отговаря: „Със сигурност! След много години на търсене най-после намерих моето огледало в нея. Тя е изключителна жена, несравним преподавател, разкошен артист и освен всичко - изключително щедра! Всичко, което преподава, го обяснява и го предава с такава любов и търпение, че всеки урок с нея се превръща в магия. Освен това, техниката, на която ме учи е базирана на многогодишен опит и много солидна база, които ми позволяват да изпълнявам със сигурност всеки репертоар".

В юбилейния благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта" ще участват най-прочутите от учениците на Райна Кабиванска. Вирджиния Тола е една от тях. Само преди седмици българската публика видя и Чинция Киарини в ролята на принцеса Еболи в спектакъла „Дон Карлос" на Софийска опера и балет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай