Три дни еуфория с A to JazZ

Три дни еуфория с A to JazZ  | StandartNews.com

Еуфория. В големи дози. При това изпитана от най-големите имена в съвременната джаз музика. Такова чувство предизвика гледката на десетки хиляди пред сцената на A to JazZ 2016, осветени от залязващото зад Витоша слънце.

Като че ли всичко в този уикенд беше като по поръчка, дори времето, но организаторите смятат, че това е заслужен късмет – „Правим всичко с много любов и грижа към детайлите, а когато правиш нещата по този начин, няма как всички сили да не са на твоя страна. Благодарен съм!", заяви Петър Димитров минути след края на фестивала.

А какво споделиха големите звезди? Те го казаха още на сцената – „Чувствам се невероятно. Върнах се в дните, в които за последно свирих пред толкова много хора. В дните, когато Prince беше до нас на сцената. Тук имате нещо специално." – Nik West закри петъчната вечер и остана в историята на A to JazZ. Над пет минути Южен парк 2 беше огласян от викове за бис.

Във втория ден беше шоуто на Dianne Reeves, носителка на цели 5 награди Грами: „Пътуваме из целия свят и никога не знаем какво да очакваме, посещавайки ново място. За първи път сме тук в София, но определено няма да е за последен. Не сме и предполагали какво имате тук. Каква красота, каква публика! По време на концерта два или три пъти ни прекъсваха, за да съобщят за изгубени деца и останах със смесени чувства. Не знам кое е по-хубаво – това, че водите децата си на подобни събития или това, че бяхте толкова запленени от изпълнението ни, че забравихте за тях (смее се)."

Последната вечер беше изцяло за Branford Marsalis квартет и Kurt Elling, които представиха чисто новия си общ проект „Upward spiral" и съдейки по реакциите на публиката, адаптацията на „Practical Arrangement" ще се върти в много домове в близките дни.

В трите дни на A to JazZ 2016 много български групи представиха своите авторски проекти – Akaga, Petya Dankova, Imagine Band, Brass Association Big Band Funkallero, Classic in the Jazz, The Golden Project, а допълнителен нюанс внесоха френско-полската Avenue и бийтбокс саксофониста от Чикаго Derek Brown.

Как изглеждат цифрите: по официални данни през фестивалната зона са минали над 30 000 души, което е ръст с близо 30% спрямо A to JazZ 2015.

Така събитието се превръща в един от най-обичаните фестивали в България и един от най-интересните в Европа. Точното място, точната концепция и подкрепата на Фондация Америка за България, Столична община и Министерство на културата се оказват правилната комбинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай