Топ 15 хита на Слави

Топ 15 хита на Слави  | StandartNews.com

Когато успееш да продадеш "Васил Левски" буквално за часове, и то само няколко месеца след мащабен концерт в "Арена Армеец", значи си постигнал всичко. За 25 години "Ку-ку бенд" и Слави Трифонов сътвориха толкова много хитове, че тричасов концерт не стига да бъдат поднесени на вярната публика. Десетки хиляди тръпнат преди шоуто на "Васил Левски" днес, което по посещаемост ще надмине дори Роби Уилямс. А докато бендът прави генерална репетиция и усилено подготвя мегасцената, ние ще подредим 15-те най-големи хита на Трифонов и компания.

1. Назад, назад, моме Калино

Големият липсващ в "Ку-ку бенд" е Деси Добрева. Няма певица, която да е успяла да я измести през годините. "Девети трагичен" беше един от най-силните албуми на Бенда и великолепния аранжимент на "Назад, назад, моме Калино" изигра важна роля за това. Начинът, по който Евгени Димитров пренесе фолклорната песен към съвременното звучене, както и вокалните дадености на Деси, останаха несравними.

2. Студио Х

Малко са момчетата, които са минали през тийнейджърските години и никога не са пели с отворено гърло, че "копелета гадни бяхме всичките до един/ала така ни обичахте". Още в края на 90-те си личеше, че това парче ще има дълъг срок на годност. "Хъшове" издържа за кратко в национален ефир, но даде заявка, че след изхода на Трифонов от "Каналето" тепърва му предстои още по-небивал възход.

3. Цвете мое

Макар да е кавър на "Маскарад" на Цеца, и после пък взета от Сашо Роман, версията на "Ку-ку бенд" не е никак за подценяване и според мнозина - най-добрата. "Цвете мое" е най-нежната балада на бенда и със сигурност ще бъде изпълнена отново и на стадион "Васил Левски".

4. Единствени

Че "Евровизия" е конкурс с лоша слава и най-вече пренебрежими музикални достойнства е ясно. Още първото ни участие бе маркирано със скандал - Слави Трифонов и Софи Маринова се отказаха от надпреварата, обвинявайки открито регламента в корумпиран сценарий, в който победител да бъде група "Каффе" - както и стана през 2005-а. Песента "Единствени", с която те участваха, обаче и до днес е една от най-силните балади, произведени от Маестрото и компания. Който е чувал Софи Маринова на живо, знае, че са достатъчни само няколко тона, за да проумее човек, че пред него стои един от най-мощните женски гласове, срещани някога. Перфектен текст, страхотна комбинация между ниските и супер високите тонове, които Слави и Софи комбинират, и любим хит, който не се повтаря.

5. Шат на патката главата

Назад във времето към "Жълта книжка". Брутален албум, чиито песни се пееха от всички. "Шат на патката главата" е вероятно най-изчаткалото парче от цялата тава. Комбинира към 10 жанра от народна музика до рок с лекотата, на която е способен само Маестрото, докато иначе бая просташкият текст се запаметява във всяка глава за нула време.

6. Едно ферари с цвят червен

Безспорно, не особено интелигентна песен, но пък служи за машина на времето. Ще минат години и ще е истински исторически документ за щенията на българите от края на ХХ век, в чиито глави краят на комунизма и първите години на "демокрацията" са се слели в една обща и леко психо фиксация - тази за въпросното ферари и гаджето с бронзов тен, което ще бъде по джоба на всеки. Не стана тази работа, но поне песента напомня за утопичните мечти на съвсем изстрадалите българи от края на милениума.

7. Тайсън кючек

"Седем-осем и ще си паднала", беше най-оптимистичното сексуално заклинание на 90-те, а реакцията, която парчето предизвика сред 17-те хиляди в "Арена Армеец" беше повече от показателна. Със сигурност ще го чуем още веднъж на "Васил Левски" - Тайсън отдавна се отказа от бокса, но не и бендът от този едновремешен хит.

8. Свети Георги

"Каналето" навремето завършваха всеки свой концерт с нея и оттогава е традиция, има ли Гергьовден, да не се минава без тази песен. Само на 22 години Ивайло Вълчев написа български текст за прекрасната песен "Едерлези", която открай време е популярна по нашите географски ширини.

9. Нирвана кючек

Основното обвинение към "Ку-ку бенд" от пишман разбирачи е, че са "чалгаджии", докато истината е, че на моменти нищо не ги влече повече от метъла. А това парче - "Нирвана кючек" вероятно е единственото в историята на музиката, което е събрало на едно място иначе несъвместими и "мразещи се" един друг жанрове.

10. Нема такава държава

Годината е 2010-а, недоволството от правителството на Сергей Станишев е предизвикало няколко протеста, а Дългия и "Ку-ку бенд" яхват вълната именно с този хит. Принципно, едва ли има по-лесен начин да спечелиш българите, от това да им кажеш, че "Нема такава държава". "Колко пъти се повтаря старата история - изхвърляме единия, прегръщаме втория", накратко текстът обобщаваше ситуация от десетилетия едно и също натрапчиво дежавю. Слави я спести в "Арена Армеец", което значи, че има голям шанс да я чуем на живо на "Васил Левски".

11. Френската гимназия

Химн за цял живот. Френската гимназия не е същата, откакто беше възпята от бенда. За Господ се знае, че е българин и че "нея пази я". В "нема такава държава" все пак има предимства, заради които си струва да я обичаш.

12. И да паднем, и да бием

Урок по народопсихология само в един припев. Един и същ финал, който съпътства както падането, така и биенето - изглежда това ни е орисията. По-любопитното е, че тази песен стана хит, когато националите по футбол вече бяха приключили с големите победи и си личеше как предстои една далеч не толкова благонадеждна епоха.

13. Темна ли е мъгла паднала

Способността на бенда да изработва народни песни, на които изобщо не им личи, че всъщност са авторски, е най-силно изразена именно в това парче. По нищо не можеш да познаеш, че не става дума за автентичен фолклор, а за съвременна композиция. Не се знае дали довечера ще чуем дуета с Нина Николина и прекрасния текст на Ивайло Вълчев, но шансът е голям, тъй като Слави пропусна песента в "Арена Армеец".

14. Йовано, Йованке

На най-мощния мъжки глас - този на легендарния Джоко Росич, никой не може да устои. "Йовано, Йованке" се превърна в моментален хит и няма концерт на Трифонов, който да мине без нея.

15. Жива рана

Талантът на Годжи блесна именно с "Жива рана". В "Арена Армеец" Слави и любимият му басист се оттеглиха на два стола и като стари другари си изпяха мъката, докато публиката не пропускаше нито ред от текста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай