Христо Смоленов разкри тайната около чинията на Ной

Повдига завесата на загадките на древната цивилизация "Варна - Загора"

Христо Смоленов разкри тайната около чинията на Ной | StandartNews.com

Проф. Смоленов повдига завесата на загадките на древната цивилизация "Варна - Загора" в предаването на Росен Петров по телевизия Bulgaria on Air.

В златната плоча от Варненския некропол са закодирани пропорциите на Хеопсовата пирамида. А Свещената мяра на пирамидите и Свинкса се открива 2000 години по-рано в шедьоври от Варна.

Росен Петров

На 15- ти юли 1985 година, на 95 m дълбочина и на 65 km навътре в морето от Варна,  големият български морски геолог и учен професор Петко Димитров прави зашеметяващо откритие, което той нарича „чинията на Ной“. На тази чиния, има открити нещо, като писмени знаци, които според някой предхождат шумерските и египетските писмени знаци с хиляди години. И тук се случва нещо, хем много странно, хем много типично българско. Не малка част от българската академична наука повежда нещо като война срещу това откритие, което наистина може да преобърне световната история. Има два интересни момента. Единият е, че самият професор Петко Димитров е изключително уважаван, академичен учен, основател на морската геология у нас. И второ - чужди учени и то на най-високо ниво защитават повече от нас – българите, това откритие, което може да е нещо като археологическа перла, която да привлича чужди туристи. Или да ни постави в центъра на световната история.

Всъщност, подценявана от нас е цялата необикновена Варненска цивилизация. Дали ако тази „чиния на Ной“ или варненското злато беше открито в Гърция и Турция, нашите комшии щяха да постъпят по подобен начин, попита Росен Петров в предаването си по България он ер“.

Отговорите даде човекът, държал „чинията на Ной“ в ръцете си, който от години рекламира, пропагандира варненската цивилизация по света - проф. Христо Смоленов.

Каква е тази чиния, професор Смоленов?

Прочутата „Чиния на Ной“ е един много хубав символ, защото показва, че именно тук е била първата световна цивилизация. И доказателства за това вече имаме много. Когато проф. Петко Димитров, един забележителен български учен и геолог от световна класа, я намери, аз имах възможност не само да я държа в ръце, но и да я измервам. Моят подход към това, което наричаме Теория и история на цивилизациите, е да минем през измерването. Погледнете, въпреки че е счупена, можем точно да отмерим както диаметъра на самата купа, така и диаметъра на основата. Е, оказва се, че този артефакт отговаря в своите пропорции и размери на тази забележителна златна плоча от Варненския некропол.

Проф. Петко Димитров и Проф. Христо Смоленов

Странно е - един златен артефакт и друг, който е изваян от камък, показват невероятно родство в мярата. 

Голяма златна плоча от Варненския некропол

Да, първият е намерен в гроб № 4 на Варненския некропол, а другият е изваден от 95 m под водата, там където свършва континенталният шелф. До там, според Петко, се е простирала незалятата част от обработваемата земя, принадлежала на тази първа цивилизация. Това е откритието, с което Петко Димитров успя да стресне, трогне и очарова учените, които разбират не само от дребните неща в науката, но и от големите перспективи. Той успя да докаже, че река Палео-провадийска е издълбала своето корито в една среда, която днес е залята от морска вода. Това не може да стане, освен ако преди, по времето, когато реката е дълбала своето корито, там е било сухо. Така че, тази река е била до 65 km навътре в морето.

Защо този предмет не може да се датира?

Не може, защото е от камък. Обикновено се датират органични съединения. Това, което радиовъглеродният анализ може да покаже е наличието на съответния въглерод и позициониране на артефакта във времето.

Как обаче се стигна до извода, че това е „чиния на Ной“?

Разбира се, професорът не твърди, че Ной е изпуснал тази чиния. Фактът, обаче че тя е пропорционирана и размерена в съответствие със стандарта на Варненската цивилизация, сам по себе си е сензационен.

А вярно ли е това, че се съхранява в банков трезор?

Да,тя няма къде да се съхранява освен в едно алуминиево сандъче или куфарче.

Вярно ли е, че в Лондон има подобна чиния?

Специално съпоставих това, което държах в ръце, с един артефакт, който е в Британският музей. Става въпрос за съкровището на шумерската принцеса Пуаби, живяла 1800 години след Варненския некропол, след епохата на цивилизацията Варна-Загора. Казвам Загора, защото по същото време, когато възниква Варна или може би преди това, в областта на сегашната Стара Загора са били добити 1 000 тона чиста мед. Това означава, че там е имало медодобивни усилия, които са дали плод. Тези 1 000 тона чиста мед са се разпространили благодарение на хората, които са ги използвали за оръдия на труда. Могат да се намерят от Северен Кавказ до горните течения на Дон, Днепър и Днестър. Затова казвам, че онази цивилизация е имала своята индустриална революция в земите на днешна България.

А солницата в Провадия?

Солницата в Провадия е едно постижение, което е много важно. Тя е била необходима за едно широко разгърнато скотовъдство, за търй нареченото кърмене на добитъка, което от своя страна храни народонаселението. Така че, чест и слава на професор Васил Николов, който продължава да прави открития в Провадия.

Да се върнем на откритието на професор Димитров. Годината е 1985-а. Той го намира на 95m дълбочина.     

По това време обаче не е имало GPS.

Правен ли е по-скорошен опит за локализиране на мястото?

През 2011 година проведохме на борда на кораба „Академик“, експедиция в Черно море, в която присъстваше не само Петко Димитров, но един изключителен морски геолог. Може би най-добрият в света - професор Бил Райън.

Който  сега прави за Google карта на морското дъно ли?

Да, така той като ръководител на лабораторията Ламонт Дохърти прави за Гугъл такъв модел на морското дъно, какъвто е Google Earth за земната повърхност. Райън е изключително добросъвестен, сериозен и когато беше тук за резултатите от работата на кораба „Академик“, той получи висока награда от президиума на БАН. Написа книга за потопа в Черно море и отдели специално внимание на Петко Димитров и неговото разбиране за това, че Атлантида или може би поне Големият потоп е бил именно в Черно море.

Има още един американец, той е много интересна личност - Балард. Той също се включи в изследването. Какво е мнението му?

Спомням си, че именно Балард получи от Бил Райън координатите на потъналия Титаник. Балард беше човекът, който организира спускането и намирането на кораба на морското дъно! Той активно подкрепя теорията за това, че Атлантида е била в този регион и че Големият потоп е бил в Черно море. Даже подари на Института по океанология парите, необходими за реконструкцията на кораба „Академик“.Това позволи един много добър на времето си кораб да бъде ремонтиран. С него правихме морска експедиция и открихме с участието на Константин Щерев на 25 km от Бяла, навътре в морето, могила. Огромна могила, която успяхме да пробием със сонда и да стигнем до хоризонта на предпотопното състояние на нещата. Извадихме оттам парче дърво, което в Колумбийския университет беше датирано с радио-въглероден анализ.  И резултатът сочи 10 400 години преди днешна дата. Това е времето, когато Потопът още не се е състоял.

Какво излиза - трима големи американски учени подкрепят българската кауза. А ние българите си мълчим?

Важното е, че първата световна цивилизация е родена именно тук, по западния бряг на Черно море, от двете страни на Балкана и от двете страни на Родопа планина. Тази цивилизация впечатлява до такава степен, че когато имах честта да доведа тук Робърт Шох, един забележителен изследовател на сфинкса, водещ американски геофизик. Той се очарова и от невероятната делва в Стара Загора,  и от златнитените артефакти на Варненския некропол. Именно той заяви, че цивилизацията в България е с хиляди години по -древна от Египетската. Казва го навсякъде. Естествено, египтолозите много се мръщят. Но все повече световни учени вече говорят за това, че тази цивилизацията е породила Шумер и древен Египет, дала им свещените мерни единици - нипурския лакът за Шумер и царския лакът в Египет. Дала е модела на пирамидите, който може да се получи на базата на феноменалния ни артефакт - Голямата златна плоча от Варненския некропол. Тя доказва, че е имало развита геометрия в дълбоката древност и аз мога да го защитя.

Голяма златна плоча от Варненския некропол

Нещо повече - публикувал съм го в статия в American Journal of Applied Mathematics.

В артефакти от Варна откривате подход към Питагоровата теорема? Докажете…

     

  Погледнете тази керамично-златна купа от Варна. Тя е с 2000 години по-древна от пирамидите в Гиза, Египет.

Керамично-златна купа от Варна

      Нейният диаметър е точно равен на един царски лакът, тоест свещената мяра на пирамидите. Благодарение на  вътрешната орнаментика и на тези четири кръстовидно разположени символа може да се очертае евристичен подход към доказателство на великата Питагорова теорема.

1500 години след Варненското съкровище, подобно доказателство вече си пробива път и във „Ведическата математика“.

Може ли да се каже, че Варненската цивилизация е имала нещо като математически стандарт?

Определено! Освен най-старото обработено злато в света, тя съдържа пространствени кодове. Това е система от древни познания, които са изключително точни. Там е зората и на геометрията, както и на първото преднамерено целенасочено приложение на златното сечение.

Що за хора са били хората от Варненската цивилизация, владеещи подобно познание?

Гениални, изключително талантливи и  още нещо важно – духовни титани.

А на шумерски „ТИ – ТА – АН“ означава „онези, които живеят на небето“.

Е, бих добавил, според Хермес Трисмегист – „Както на небето, тъй и на Земята!“

Ако направим една логическа верига: От Козарника, където преди 1400 милионни години някой хомо еректус е драскал по кост, през пещерата Бачо Киро, където първия хомо сапиенс, през траките, солницата в Провадия, Варненския некропол, тази Чиния. Защо са толкова специални нашите земи, заради климата ли?

Много разумен аргумент и интерес въпрос. Ще допълня още нещо - заледяването стига дотук, но не обхваща нашите земи. Заледяването по време на последната ледникова епоха спира тук и затова хората, отстъпващи пред ледниците се скупчват по тези земи и оцеляват.

За кои хора може да говорим преди 8 000 години? Това са прото траки или някакви други племена?

Аз имам по-специално виждане. Същите фигури на динамичния квадрат, които видяхме върху купата от Варненския некропол, са прототипа на фундаменталното понятие Кубрат, център на Шумерската ценностна и научна система. То означава четирите четвъртини на космическото цяло, оттам и четирите посоки на света.

Всичко това, което ми казвате, отново ме връща към въпроса: Защо ние, българите, като че ли се стесняваме от нещата, които има по нашите земи?

Ние сме били твърде дълго изложени на свиреп натиск, който е целял да ни комплексира. Възползвали са се от факта, че нашият древен народ е като стар воин, тежко ранен и изпаднал в амнезия по отношение на собственото си минало величие. И понеже стоим на много важен стратегически кръстопът и той опира на Черно море, където се е състояла глобална катастрофа, наречена Велик потоп, трябва да кажем едно важно нещо. Живеем в много опасен свят. Нека историята за Атлантида бъде цивилизационна, а не като катастрофична. Нека да знаем, че Черно море може би е погълнало половината от една древна цивилизация. В наше време ние не трябва да допуснем да се изврати цивилизационното бъдеще на човечеството. Нашата мъдрост, закалката ни срещу всякакви тиранични въздействия би трябвало да помогне да намерим цивилизован, достоен, най-просто казано, мирен път.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай