"Супертрам" за мен са като бивша жена

"Супертрам" за мен са като бивша жена  | StandartNews.com

Обичам да дарявам на хората два часа почивка от политиката, казва Роджър Ходжсън

Роджър Ходжсън, прочутият вокал, китарист и клавирист, кацна днес в София. Някогашният легендарен глас на култовата рок група "Супертрамп" пристигна в добро настроение, въпреки че полетът му от Лисабон закъсня с много часове заради стачка на португалските авиолинии.

"Чух много хубави неща за българите. Радвам се, че съм тук." Така големият музикант обясни защо е избрал нас пред Полша, Унгария и Румъния, откъдето също са го канили за концерти. "Ще представя песните, които съм писал - те са творбите на моя живот. Вероятно сте наясно с повечето от тях - The Logical Song, Dreamer, Breakfast in America, School. Знаете ги, нали?", отвърна рокаджията на въпроса какво ще представи довечера в зала 1 на НДК по покана на "Жокер медия".

"Обичам да дарявам на хората два часа почивка от политиката - да ги отвлека от лудостите на всекидневието и от проблемите. За да си спомнят кои са хубавите неща в живота, да отворят сърцата си, да пеят с мен. Надявам се след края на шоуто да се приберат с малко повече надежда. Защото времената наистина са тежки - не само тук, но и по целия свят. Вероятно това е една от причините да продължавам да правя музика", сподели Ходжсън. После представи четиримата си колеги, с които ще се качи на сцената. Нарече ги "фантастични музиканти". Роджър обаче изключва възможността отново да се събере с аверите от "Супертрам". "Не аз съм затворил вратата, но тя е затворена. Всичко е наред - "Супертрамп" беше страхотна банда за 30 години. Гледам на онзи живот като на бивша жена - не би се получило отново". Той призна, че понякога хората имат романтични мисли по отношение на обединението на стари банди, но нещата просто няма как да се получат.

Въпреки превратностите, съдбата явно е предопределила британският певец и клавирист никога да не напуска света на музиката. Името му ще остане в историята като един от основателите и водещи членове на "Супертрамп" в златните години на групата - през 1970-те и началото на 1980-те. Характерният му висок тембър се превръща в запазена марка. Почитателите го наричат "Господин Супертрамп".

Чарлс Роджър Помфрет Ходжсън е от средната класа на Оксфорд. Първата си китара получава на 12 като подарък от баща си, когато родителите му се развеждат. Ходжсън я занася в училище, където неговият учител му показва три акорда. Момчето се хваща здраво, започвайки да пише ноти и стихове. Прави група в школото, а на 17 купува хармониум от съсед, на който написва едни от най-известните песни на "Супертрамп" - Breakfast in America, The Logical Song и част от "Fool's Overture". Може би затова, когато през 1983-та Роджър напуска бандата, той е близо до душевната криза. Отдава се напълно на семейството си. Постепенно подновява кариерата си в Лос Анджелис, вече като солов изпълнител. Междувременно го сполетява нещастие - чупи и двете си китки. Докторите са категорични - край на свиренето. Той обаче е непоклатим: "Музиката е моят живот. Тя е като влюбването - може да те накара да постигнеш е невъзможното."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай