Стихията "Ямато" помита НДК

Стихията "Ямато" помита НДК | StandartNews.com

Феноменалните японски барабанисти ще спрат дъха на публиката на 28 октомври

Стихията "Ямато" отново ще помете скуката и протокола в арт афиша на София. Гениалните японски барабанисти излизат на 28 октомври в зала номер едно на НДК със зрелището, наречено "По пътя". Спиращото дъха представление е посветено на 20 години от старта на кариерата им. Те ще си спомнят своите стъпки назад във времето - защото искат всички да усетят вибрацията на земята и самия живот.

През тези две десетилетия членовете на групата имат своя пазител талисман - огромният тайко-барабан, чийто диаметър е 1,7 метра, тежи над 500 килограма и е направен от 400-годишно дърво. Този барабан - с още 40 по-малки - възпроизвежда човешкото сърцебиене. Ако барабанистите засвирят с ритъма на пулса на публиката, това означава, че са успели да установят духовна връзка с нея.

"Ямато" се раждат в японската префектура Нара и първоначално е трябвало да изсвирят единствена пиеса за техния храмов фестивал. Днес те работят, тичат, седят, ядат, спят и свирят из целия свят. По време на техните над 2700 представления на различните континенти милиони зрители ги аплодират в еуфория.

"От началото се опитваме да акцентираме върху звука. Връзката между отделните удари винаги е играла огромна роля в тайко-барабаненето, тъй като емоционално се сравнява с пулса на живота. Не е пресилено да кажем, че нашето сърцебиене прави миналото да се превърне в бъдеще и тези удари на сърцето са основата на самия живот. Причината да се събуждаме всеки ден и да започваме да свирим е, че желаем да създадем атмосфера за размишление - какво представлява всеки удар, звук или композиция", заявява артистичният директор Маса Огава.

Вече няколко пъти "Ямато" и техните гръмотевични спектакли взривяват НДК. Цените на билeтите за 28 октомври са между 30 и 80 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай